To je to što me zanima!

Kipar iz Blata prodaje bistu Brada Pitta: 'Želja mi je bila pokloniti ga Angelini Jolie'

Franko Kramar, samouki kipar iz Blata, stavio je oglas da prodaje kip Brada Pitta u kamenu, a za njega traži 50 tisuća kuna. Do sada je dobio dvije ponude, ali s prodajom će još pričekati
Vidi originalni članak

Franko Kramar samouki je kipar iz Blata, a sve je zaintrigirao njegov oglas na internetskom oglasniku Njuškalo gdje prodaje bistu Brada Pitta. Kip prodaje za 50 tisuća kuna, a do sada je dobio dvije ponude.

- Jedan mi je čovjek ponudio 35, a drugi 30 tisuća. Nisam siguran hoću li prihvatiti - govori Franko Kramar, a dobio je i upit za Pittov kip po uzoru na njegov lik iz Troje.

- Nasmijalo me to, rekao sam da mogu napraviti novog po narudžbi ako želi - dodaje.

Kip je želio pokloniti Angelini Jolie

Pittov kip u kamenu nastao je u sklopu njegove prve samostalne izložbe u Blatu, a kaže da mu je za njegovu izradu trebalo mjesec dana intenzivnog rada.

- Napravio sam ga tamo negdje 2007. godine kada sam radio prvu samostalnu izložbu u kamenu. Inače sam radio samo aktove žena i onda mi je supruga predložila da trebam napraviti i nekog muškarca. Složili smo se oko Brada Pitta jer je bio savršen - prisjeća se Kramar.

Fotografija kipa došla je čak i do Angeline Jolie, Pittove sada bivše supruge, kada je snimala film u Sarajevu. Kramarov prijatelj zatekao se u hotelu Europa dok je ona imala domjenak s ekipom sa seta te se uspio progurati kroz osiguranje i pokazati joj fotografiju.

- Nije znao engleski pa joj je samo pokazao na mobitelu. Ne sjeća se što je točno rekla, ali bila je oduševljena - prepričava Kramar.

- Odlučio sam joj pokloniti kip. Prijatelj me spojio s tim čovjekom koji je bio direktor hotela. Odnio sam ga tamo u apartman u kojem je trebala odsjesti, a napisao sam i posvetu - dodaje.

Čekao je tamo u jednom kutu kao iznenađenje međutim Jolie se nikada nije vratila u hotel već je zbog navale paparazza odsjela u drugom. Kip je tamo stajao još nekoliko mjeseci,a onda ga je Kramar odnio nazad u atelje.

U atelje uložio ušteđevinu

Osim Brada Pitta na prvoj su se izložbi našle figure Carle Bruni i Blanke Vlašić, a inspiracija za radove mu, govori, dolazi uvijek u trenutku.

- Već 20 godine radim kipove u kamenu, a sada od toga i živim. S kiparstvom sam počeo skroz slučajno mada sam kao dijete pokazivao interes za umjetnost i crtao sam i svašta nešto, ali tu je mentalitet takav i moja obitelji to nije prepoznala - istaknuo je Kramar koji je inače po struci automehaničar.

U kiparstvo ga je uvukla i građevina s kojom se i danas bavi, a prije kamena je obrađivao drvo.

- Počeo sam u drvu i napravio sam par pepeljara od drva s malim delfinima i onda sam vidio da imam smisla za to. S drva sam prešao na kamen jer kamen je još podatniji i još bolji za rad - objašnjava Kramar.

Uz pomoć građevine uspio je i skupiti ušteđevinu koju je uložio u alate i u atelje u kojem već godinama radi. Osim kiparstva, piše pjesme i romane, a dio njih planira i uglazbiti te snimiti u studiju. Želja mu je uskoro imati još jednu samostalnu izložbu koju je zbog epidemiološke situacije do sada odgađao.

- Teški su to predmeti, treba s njima jako pažljivo. Nije jednostavno napraviti izložbu u kamenu jako je komplicirano, ali volio bi opet napraviti jednu - naglasio je Kramar.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • dorad 20.07.2022.

    nema veze s vezom

  • simonairena 20.02.2022.

    Meni to uopce i ne lici na Pitta nimalo a vjerojatno nije ni Angelini pa je zato i promijenila hotel da na kulturan nacin odbije to remek djelo😂🙈 . Brat bratu ne vrijedi ni 2000 kuna

  • JeanPaul 20.02.2022.

    Presto Brad pit, počeo pit Sampras. 

Komentiraj...
Vidi sve komentare