Obavijesti

News

Komentari 4

Kipar iz Blata prodaje bistu Brada Pitta: 'Želja mi je bila pokloniti ga Angelini Jolie'

Kipar iz Blata prodaje bistu Brada Pitta:  'Želja mi je bila pokloniti ga Angelini Jolie'

Franko Kramar, samouki kipar iz Blata, stavio je oglas da prodaje kip Brada Pitta u kamenu, a za njega traži 50 tisuća kuna. Do sada je dobio dvije ponude, ali s prodajom će još pričekati

VIDEO

Franko Kramar samouki je kipar iz Blata, a sve je zaintrigirao njegov oglas na internetskom oglasniku Njuškalo gdje prodaje bistu Brada Pitta. Kip prodaje za 50 tisuća kuna, a do sada je dobio dvije ponude.

- Jedan mi je čovjek ponudio 35, a drugi 30 tisuća. Nisam siguran hoću li prihvatiti - govori Franko Kramar, a dobio je i upit za Pittov kip po uzoru na njegov lik iz Troje.

- Nasmijalo me to, rekao sam da mogu napraviti novog po narudžbi ako želi - dodaje.

Kip je želio pokloniti Angelini Jolie

Pittov kip u kamenu nastao je u sklopu njegove prve samostalne izložbe u Blatu, a kaže da mu je za njegovu izradu trebalo mjesec dana intenzivnog rada.

- Napravio sam ga tamo negdje 2007. godine kada sam radio prvu samostalnu izložbu u kamenu. Inače sam radio samo aktove žena i onda mi je supruga predložila da trebam napraviti i nekog muškarca. Složili smo se oko Brada Pitta jer je bio savršen - prisjeća se Kramar.

Fotografija kipa došla je čak i do Angeline Jolie, Pittove sada bivše supruge, kada je snimala film u Sarajevu. Kramarov prijatelj zatekao se u hotelu Europa dok je ona imala domjenak s ekipom sa seta te se uspio progurati kroz osiguranje i pokazati joj fotografiju.

- Nije znao engleski pa joj je samo pokazao na mobitelu. Ne sjeća se što je točno rekla, ali bila je oduševljena - prepričava Kramar.

- Odlučio sam joj pokloniti kip. Prijatelj me spojio s tim čovjekom koji je bio direktor hotela. Odnio sam ga tamo u apartman u kojem je trebala odsjesti, a napisao sam i posvetu - dodaje.

Čekao je tamo u jednom kutu kao iznenađenje međutim Jolie se nikada nije vratila u hotel već je zbog navale paparazza odsjela u drugom. Kip je tamo stajao još nekoliko mjeseci,a onda ga je Kramar odnio nazad u atelje.

U atelje uložio ušteđevinu

Osim Brada Pitta na prvoj su se izložbi našle figure Carle Bruni i Blanke Vlašić, a inspiracija za radove mu, govori, dolazi uvijek u trenutku.

- Već 20 godine radim kipove u kamenu, a sada od toga i živim. S kiparstvom sam počeo skroz slučajno mada sam kao dijete pokazivao interes za umjetnost i crtao sam i svašta nešto, ali tu je mentalitet takav i moja obitelji to nije prepoznala - istaknuo je Kramar koji je inače po struci automehaničar.

U kiparstvo ga je uvukla i građevina s kojom se i danas bavi, a prije kamena je obrađivao drvo.

- Počeo sam u drvu i napravio sam par pepeljara od drva s malim delfinima i onda sam vidio da imam smisla za to. S drva sam prešao na kamen jer kamen je još podatniji i još bolji za rad - objašnjava Kramar.

Uz pomoć građevine uspio je i skupiti ušteđevinu koju je uložio u alate i u atelje u kojem već godinama radi. Osim kiparstva, piše pjesme i romane, a dio njih planira i uglazbiti te snimiti u studiju. Želja mu je uskoro imati još jednu samostalnu izložbu koju je zbog epidemiološke situacije do sada odgađao.

- Teški su to predmeti, treba s njima jako pažljivo. Nije jednostavno napraviti izložbu u kamenu jako je komplicirano, ali volio bi opet napraviti jednu - naglasio je Kramar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.