To je to što me zanima!

Klaundoktori opet u vizitama: Crveni nosovi pripremaju brojne vesele projekte ovog Adventa

Uz predstave za male pacijente u bolnicama, te djecu u Sisačko-moslavačkoj županiji, Crveni nosovi pripremaju i projekte za korisnike domova za starije, oboljele od demencije, te djecu s autizmom
Vidi originalni članak

Iz tima Crvenih nosova na kraju ove pandemijske godine stižu zaista dobre vijesti:

"Punih godinu dana redovito smo osmijehe na lica djece donosili uz naše umjetničke programe online, ali i putem vanjskih parada i dvorišnih koncerata za starije osobe. Ipak, ono što je svaki klaundoktor duboko u sebi priželjkivao, trenutak je ponovnog dolaska na dječje odjele bolnica.

Onaj trenutak u kojemu će tihim hodnicima zasvirati ukulele, u kojemu će zabrinuti pogled zamijeniti osmijeh i iznenađenje, koji će sestrama i liječnicima užurbanima poslom izmamiti osmijeh na lice. I nakon pune godine, taj se trenutak konačno i dogodio!

Tako smo u redovnim vizitama u bolnicama Klinički bolnički centar "Rebro“, Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice“, poznata Vinogradska bolnica u Zagrebu, te u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, ali i Klinički bolnički centar "Firule“ u Splitu.

U proteklih godinu dana bili smo redovno, u prosjeku dva puta tjedno, na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji i pružali smo psiho-socijalnu pomoć djeci, mladima i starima.

U ovih proteklih desetak godina koliko pružamo pomoć humorom u zdravstvu, donijeli smo više od 210. 000 osmijeha! I jedan od tih osmijeha ostao je za cijeli život u srcu sada već odrasle Gabrijele koja je nekada bila djevojčica u bolničkom krevetu koju su nasmijali klaundoktorskim trikovima:

- Kao djevojčica puno sam vremena provela u bolnici. Bilo je svega, i uspona i padova, i tuge i sreće. Dani su prolazili, ali nikad neću zaboraviti utorke koje sam nestrpljivo čekala. Zbog klaunova, dakako. Nekad sam čekala na hodniku, a nekad, kad nisam mogla hodati, dolazili biste u moju sobu. Ne mogu nabrojati koliko sam crvenih nosića dobila i čuvala ih jer su mi uvijek izmamili osmijeh. Danas imam 18 godina, ali svaki put kad vas vidim, srce mi se smije. Hvala vam za svaki crveni nos i osmijeh. Tako pomažete svijetu - priča je to danas već odrasle djevojke Gabrijele koja nam se javila putem društvenih mreža."

Jednom darovan osmijeh može ostati u ljudima dugo i uistinu učiniti promjenu za cijeli život, kažu klaunovidoktori, te sve pozivaju da s njima podijelite svoje priče, ako su i vama unijeli radost u srca koja su onda jače zakucala i ohrabrila vas u vašem oporavku ili su nasmijali neke vaše najmilije.

Javite nam se putem naših društvenih mreža:
https://www.facebook.com/crveninosovi
https://www.instagram.com/crveni_nosovi/

Ovih dana ne odustajemo od osmijeha koje dijelimo s korisnicima u Domu za starije „Mali Kartec“ gdje ćemo od 6.12. do 10.12.2021. godine raditi s korisnicima, te napraviti predstavu „Cirkus Varijete“ o našem načinu i pristupu radu pogledajte u kratkom dokumentarnom filmu „Crveni nos“ koji se nalazi na našem yt kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=POOWzSQSFVY&t=19s

Također smo za sv. Nikolu u Osijeku organizirali radionicu za sve zainteresirane koji su talentirani u izvedbenim umjetnostima ili žele naučiti nešto više, dođite na radionicu u Osijeku, voditelj je osnivač i umjetnički savjetnik Zoran Vukić. Radionica će se održavati u Mjesnom odboru – Lava Mirskog 1, Osijek u razdoblju od 14 do 17 sati. Na toj radionici imat ćete priliku upoznati više o tome kako se umjetnički pripremiti za klaundoktora. Više o tome kako je bilo na radionici objavit ćemo na webu: www.crveninosovi.hr.

U isto vrijeme danas na svetog Nikolu u Osijeku CRVENI NOSOVI klaunovidoktori će posjetiti korisnike Doma za starije i nemoćne ali će naši lokalni klaundoktori pisati pisma u sklopu programa „Piši mi“, a onda će opet posjetit korisnike doma 20.12.2021.godina od 10 do 12 sati. Djecu na liječenju u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci klaunovidoktori će posjetiti u srijedu 8.12.2021. godine s početkom u 10 sati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Osim što je u Slavoniji dinamično, u Rijeci su nam se otvorila vrata Kliničkog bolničkog centra „Rijeka“ na Sušaku. U Splitu imamo redovne posjete u Kliničkom bolničkom centru Split, a u Zagrebu u svim većim bolnicama kao što su Srebrnjak, Rebro, Klaićeva i Vinogradska.

Svi naši programi odvijaju se prema preporučenim epidemiološkim mjerama te se klaunovidoktori uvijek pridržavaju svih zdravstvenih preporuka Ministarstva zdravstva.

Trenutno sudjelujemo u međunarodnom projektu ClowNexus, klaun nas povezuje, koji ima za cilj proširiti mogućnosti umjetnosti klauna da obuhvati starije osobe s demencijom i djecu s poremećajem iz autističnog spektra. ClowNexus je dio europskog projekta, koji nas veseli jer ćemo se baviti temom demencije sljedeće tri godine te proširiti svoje umjetničko djelovanje u pružanju podrške najosjetljivijim skupinama u društvu. Svi imaju temeljno pravo na kulturne i umjetničke aktivnosti te pozitivno djelovanje umjetnosti na dobrobit spomenutih skupina. Projekt se provodi uz potporu programa Europske unije „Kreativna Europa“. Više informacija o ovom projektu možete pročitati na web stranici: https://clownexus.eu/

Naša suradnja već je započela s Domom za starije osobe „Park“, „Dubrava“, „Medveščak“ te Centrom za autizam u Zagrebu. Istraživanje je na samom početku ali bodre nas i nagrađuju prve vesele reakcije korisnika na predstave koje zaokupljaju njihovu pažnju.

Petnaestog ovog mjeseca izlazi i posebno božićno izdanje „Crvenonosnih novina“ koji je tim klaundoktora u Rijeci iznjedrio već deseti broj, a teme novina su posvećene starijim ljudima. Tu okruglu brojku podijelit ćemo i u drugim Domovima za starije i nemoćne u Hrvatskoj a naklada od sto komada ide u dva doma Dom za starije "Kantrida“ u Rijeci i "Mali Kartec“ u Krku.

Promociji umjetničkog programa ClowNexusa posvećenog starijim i nemoćnim osobama pridružila su se poznata manekenska lica s međunarodnim karijerama u trećoj životnoj dobi: Zvona Vučković i Mišo Mihočević. Kojima od srca zahvaljujemo na angažmanu kojim su pomogli ovaj projekt zbog nemogućnosti fotografiranja osoba oboljelih od demencije. Tako su se svojim radom pridružili ovome projektu i podržali naš cilj u pružanju psiho-socijalne podrške kroz umjetnost i smijeh, te radost koju želimo podijeliti s najosjetljivijim društvenim skupinama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare