Obavijesti

News

Komentari 0

Klaundoktori opet u vizitama: Crveni nosovi pripremaju brojne vesele projekte ovog Adventa

Klaundoktori opet u vizitama: Crveni nosovi pripremaju brojne vesele projekte ovog Adventa
3

Uz predstave za male pacijente u bolnicama, te djecu u Sisačko-moslavačkoj županiji, Crveni nosovi pripremaju i projekte za korisnike domova za starije, oboljele od demencije, te djecu s autizmom

VIDEO

Iz tima Crvenih nosova na kraju ove pandemijske godine stižu zaista dobre vijesti:

"Punih godinu dana redovito smo osmijehe na lica djece donosili uz naše umjetničke programe online, ali i putem vanjskih parada i dvorišnih koncerata za starije osobe. Ipak, ono što je svaki klaundoktor duboko u sebi priželjkivao, trenutak je ponovnog dolaska na dječje odjele bolnica.

Onaj trenutak u kojemu će tihim hodnicima zasvirati ukulele, u kojemu će zabrinuti pogled zamijeniti osmijeh i iznenađenje, koji će sestrama i liječnicima užurbanima poslom izmamiti osmijeh na lice. I nakon pune godine, taj se trenutak konačno i dogodio!

Tako smo u redovnim vizitama u bolnicama Klinički bolnički centar "Rebro“, Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice“, poznata Vinogradska bolnica u Zagrebu, te u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, ali i Klinički bolnički centar "Firule“ u Splitu.

U proteklih godinu dana bili smo redovno, u prosjeku dva puta tjedno, na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji i pružali smo psiho-socijalnu pomoć djeci, mladima i starima.

U ovih proteklih desetak godina koliko pružamo pomoć humorom u zdravstvu, donijeli smo više od 210. 000 osmijeha! I jedan od tih osmijeha ostao je za cijeli život u srcu sada već odrasle Gabrijele koja je nekada bila djevojčica u bolničkom krevetu koju su nasmijali klaundoktorskim trikovima:

- Kao djevojčica puno sam vremena provela u bolnici. Bilo je svega, i uspona i padova, i tuge i sreće. Dani su prolazili, ali nikad neću zaboraviti utorke koje sam nestrpljivo čekala. Zbog klaunova, dakako. Nekad sam čekala na hodniku, a nekad, kad nisam mogla hodati, dolazili biste u moju sobu. Ne mogu nabrojati koliko sam crvenih nosića dobila i čuvala ih jer su mi uvijek izmamili osmijeh. Danas imam 18 godina, ali svaki put kad vas vidim, srce mi se smije. Hvala vam za svaki crveni nos i osmijeh. Tako pomažete svijetu - priča je to danas već odrasle djevojke Gabrijele koja nam se javila putem društvenih mreža."

Jednom darovan osmijeh može ostati u ljudima dugo i uistinu učiniti promjenu za cijeli život, kažu klaunovidoktori, te sve pozivaju da s njima podijelite svoje priče, ako su i vama unijeli radost u srca koja su onda jače zakucala i ohrabrila vas u vašem oporavku ili su nasmijali neke vaše najmilije.

Javite nam se putem naših društvenih mreža:

Ovih dana ne odustajemo od osmijeha koje dijelimo s korisnicima u Domu za starije „Mali Kartec“ gdje ćemo od 6.12. do 10.12.2021. godine raditi s korisnicima, te napraviti predstavu „Cirkus Varijete“ o našem načinu i pristupu radu pogledajte u kratkom dokumentarnom filmu „Crveni nos“ koji se nalazi na našem yt kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=POOWzSQSFVY&t=19s

Također smo za sv. Nikolu u Osijeku organizirali radionicu za sve zainteresirane koji su talentirani u izvedbenim umjetnostima ili žele naučiti nešto više, dođite na radionicu u Osijeku, voditelj je osnivač i umjetnički savjetnik Zoran Vukić. Radionica će se održavati u Mjesnom odboru – Lava Mirskog 1, Osijek u razdoblju od 14 do 17 sati. Na toj radionici imat ćete priliku upoznati više o tome kako se umjetnički pripremiti za klaundoktora. Više o tome kako je bilo na radionici objavit ćemo na webu: www.crveninosovi.hr.

U isto vrijeme danas na svetog Nikolu u Osijeku CRVENI NOSOVI klaunovidoktori će posjetiti korisnike Doma za starije i nemoćne ali će naši lokalni klaundoktori pisati pisma u sklopu programa „Piši mi“, a onda će opet posjetit korisnike doma 20.12.2021.godina od 10 do 12 sati. Djecu na liječenju u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci klaunovidoktori će posjetiti u srijedu 8.12.2021. godine s početkom u 10 sati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Osim što je u Slavoniji dinamično, u Rijeci su nam se otvorila vrata Kliničkog bolničkog centra „Rijeka“ na Sušaku. U Splitu imamo redovne posjete u Kliničkom bolničkom centru Split, a u Zagrebu u svim većim bolnicama kao što su Srebrnjak, Rebro, Klaićeva i Vinogradska.

Svi naši programi odvijaju se prema preporučenim epidemiološkim mjerama te se klaunovidoktori uvijek pridržavaju svih zdravstvenih preporuka Ministarstva zdravstva.

Trenutno sudjelujemo u međunarodnom projektu ClowNexus, klaun nas povezuje, koji ima za cilj proširiti mogućnosti umjetnosti klauna da obuhvati starije osobe s demencijom i djecu s poremećajem iz autističnog spektra. ClowNexus je dio europskog projekta, koji nas veseli jer ćemo se baviti temom demencije sljedeće tri godine te proširiti svoje umjetničko djelovanje u pružanju podrške najosjetljivijim skupinama u društvu. Svi imaju temeljno pravo na kulturne i umjetničke aktivnosti te pozitivno djelovanje umjetnosti na dobrobit spomenutih skupina. Projekt se provodi uz potporu programa Europske unije „Kreativna Europa“. Više informacija o ovom projektu možete pročitati na web stranici: https://clownexus.eu/

Naša suradnja već je započela s Domom za starije osobe „Park“, „Dubrava“, „Medveščak“ te Centrom za autizam u Zagrebu. Istraživanje je na samom početku ali bodre nas i nagrađuju prve vesele reakcije korisnika na predstave koje zaokupljaju njihovu pažnju.

Petnaestog ovog mjeseca izlazi i posebno božićno izdanje „Crvenonosnih novina“ koji je tim klaundoktora u Rijeci iznjedrio već deseti broj, a teme novina su posvećene starijim ljudima. Tu okruglu brojku podijelit ćemo i u drugim Domovima za starije i nemoćne u Hrvatskoj a naklada od sto komada ide u dva doma Dom za starije "Kantrida“ u Rijeci i "Mali Kartec“ u Krku.

Promociji umjetničkog programa ClowNexusa posvećenog starijim i nemoćnim osobama pridružila su se poznata manekenska lica s međunarodnim karijerama u trećoj životnoj dobi: Zvona Vučković i Mišo Mihočević. Kojima od srca zahvaljujemo na angažmanu kojim su pomogli ovaj projekt zbog nemogućnosti fotografiranja osoba oboljelih od demencije. Tako su se svojim radom pridružili ovome projektu i podržali naš cilj u pružanju psiho-socijalne podrške kroz umjetnost i smijeh, te radost koju želimo podijeliti s najosjetljivijim društvenim skupinama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.