To je to što me zanima!

Kodovi iz Breivkova manifesta su koordinate za nove ciljeve?

Analiza dokumenata dovela je iskusnog stručnjaka za informatičku sigurnost Rolfa Frøysa do spoznaje kako neki linkovi iz manifesta ne vode niti na jednu web adresu
Vidi originalni članak

Skupina norveških stručnjaka za informatičku sigurnost radi na otkrivanju kodova koje je norveški "monstrum" Anders Breivik objavio u svom manifestu, prenosi The Telegraph. 

Breivik je naime e-mailom poslao dokument od 1500 stranica na stotine on-line adresa 90 minuta prije nego što je aktivirao bombu u centru Osla, nakon čega je pobio desetke mladih u ljetnom kampu.

U tom manifestu navedeni su brojni linkovi koji vode na stranice novina, blogova i sličnih adresa u kojima je objasnio svoje stavove o prijetnji multikulturalnosti.

No, analiza dokumenata dovela je iskusnog stručnjaka za informatičku sigurnost Rolfa Frøysa do spoznaje kako neki linkovi ne vode niti na jednu web adresu, uključujući i "underground" stranice koje nisu dostupne javnosti.

Frøysa je objasnio kako je velik dio manifesta kojeg je Breivik objavio zapravo plagijat sličnog dokumenta čiji je autor Unabomber odnosno Ted Kaczynski, američki poštanski bombaš koji se borio protiv "industrijskog društva i njegove budućnosti". U njegovom manifestu objavljenom 1995. godine nalazio se kod koji nije dešifriran punih deset godina.

Detaljnom analizom kodova Frøysa je došao do zaključka da bi kodovi zapravo mogli biti GPS koordinate, a kada je jedan od njih upisao u Google karte pokazivale su željezničku postaju u središtu Liverpoola.

Kako je Breivik objavio da je on samo dio raširene mreže ekstremnog desnog krila, analitičari su svoje spoznaje odmah predali policiji, koja u suradnji sa svojim europskim kolegama nastavlja raditi na slučaju.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Pejo 09.08.2011.

    U strahu su veeeelike oči. Sutra će oblaci formirat opasan prizor.

Komentiraj...
Vidi sve komentare