Obavijesti

News

Komentari 1

Kodovi iz Breivkova manifesta su koordinate za nove ciljeve?

Kodovi iz Breivkova manifesta su koordinate za nove ciljeve?
1

Analiza dokumenata dovela je iskusnog stručnjaka za informatičku sigurnost Rolfa Frøysa do spoznaje kako neki linkovi iz manifesta ne vode niti na jednu web adresu

VIDEO

Skupina norveških stručnjaka za informatičku sigurnost radi na otkrivanju kodova koje je norveški "monstrum" Anders Breivik objavio u svom manifestu, prenosi The Telegraph. 

Breivik je naime e-mailom poslao dokument od 1500 stranica na stotine on-line adresa 90 minuta prije nego što je aktivirao bombu u centru Osla, nakon čega je pobio desetke mladih u ljetnom kampu.

U tom manifestu navedeni su brojni linkovi koji vode na stranice novina, blogova i sličnih adresa u kojima je objasnio svoje stavove o prijetnji multikulturalnosti.

No, analiza dokumenata dovela je iskusnog stručnjaka za informatičku sigurnost Rolfa Frøysa do spoznaje kako neki linkovi ne vode niti na jednu web adresu, uključujući i "underground" stranice koje nisu dostupne javnosti.

Frøysa je objasnio kako je velik dio manifesta kojeg je Breivik objavio zapravo plagijat sličnog dokumenta čiji je autor Unabomber odnosno Ted Kaczynski, američki poštanski bombaš koji se borio protiv "industrijskog društva i njegove budućnosti". U njegovom manifestu objavljenom 1995. godine nalazio se kod koji nije dešifriran punih deset godina.

Detaljnom analizom kodova Frøysa je došao do zaključka da bi kodovi zapravo mogli biti GPS koordinate, a kada je jedan od njih upisao u Google karte pokazivale su željezničku postaju u središtu Liverpoola.

Kako je Breivik objavio da je on samo dio raširene mreže ekstremnog desnog krila, analitičari su svoje spoznaje odmah predali policiji, koja u suradnji sa svojim europskim kolegama nastavlja raditi na slučaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...