To je to što me zanima!

Sindikati državnih službi su se odrekli božićnica, regresa...

Na božićnici i regresu u 2013. proračun će uštedjeti 160 milijuna kuna. Umanjena jubilarna nagrada regulirat će se aneksom TKU-a. Pregovori se nastavljaju u srijedu
Vidi originalni članak

Konačni dogovor Vlade i državnih sindikata još nije postignut, ali su obje strane na pragu usuglašavanja platforme na temelju koje će se sastaviti novi Temeljni kolektivni ugovor. Državni službenici susretljivošću i pomirljivim tonovima uspjeli su kod Vlade postići za sebe više nego njihovi kolege iz javnih službi. Tako će im sva prava koja su imali do sada ostati u ugovoru i tijekom iduće četiri godine, ali će se odreći božićnice, regresa i dijela jubilarne nagrade u idućoj godini, a prijevoz će se redefinirati. Božićnica se neće isplatiti ove ni iduće godine, a regres će dobiti svi državni službenici, iako se spekuliralo da bi bez tog prava mogli ostati.

– Vlada će ispuniti obveze u ovoj godini pa i dio koji govori o regresu. Demantiram sva naklapanja da regresa neće biti, isplatit ćemo ga za sve – potvrdio je resorni ministar Mirando Mrsić.

Na božićnici i regresu u 2013. proračun će uštedjeti 160 milijuna kuna. Ako ih se odreknu samo državni službenici, u ovoj godini odricanje oko 60.000 zaposlenika uže države bez prijevoza donosi uštedu manju od 100 milijuna kuna. Novost nakon trećeg kruga pregovora jest i ta da će svi zaposlenici i iduće godine dobiti jubilarne nagrade, ali će one biti umanjene. Vlada je pristala isplatiti jubilarne nagrade zaposlenicima sa 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža, ali osnovica za obračun jubilarne nagrade neće više biti 1800 nego  samo 900 kuna. Umanjena jubilarna nagrada regulirat će se aneksom TKU-a, a u listopadu iduće godine ponovno će se razgovarati o podizanju osnovice.

– Došli smo do pozicija koje ćemo ponuditi ljudima, svi se nadamo da možemo završiti priču. Nadamo se da će u listopadu biti bolja situacija pa da nećemo morati više govoriti o mučnim stvarima – kazao je nakon sastanka Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata policije.

Pregovori će se nastaviti u srijedu, a točka oko koje se dvije strane dogovaraju jest izračun naknade za prijevoz. To će se pravo iz temelja redefinirati, ali ni ministar ni sindikati nisu željeli iznijeti detalje.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • templar73 24.07.2012.

    Kakvi pregovori, kod mene gazda kaže tako mora biti, i tako je! Ako je država neki gazda tada to treba i dokazati! Ako smo u krizi svi ju moramo zajedno podnijeti i bude lakše a ne da neki nemaju za kruh i na burzi su a drugi plivaju u novcu i imaju sigurno radno mjesto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • IvicaRubnjak 24.07.2012.

    Nikad se to nebi desilo da među pregovaraćima nije sjedio jedan pametan čovik,a to je g-din Siniša Kuhar!

  • walter wolf 23.07.2012.

    ajde super..bar će dobiti regres..privatni sektor niti to neće dobiti ..bit će sretni ako se nakon godišnjeg imaju kam vratiti na posel..a tko mi je kriv što nemam rođu pa da me zaposli i da mi tutnu kolektivni ugovor..:(

Komentiraj...
Vidi sve komentare