To je to što me zanima!

Kolinda poručila dijaspori da će im Zagreb pomoći ako se vrate

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u srijedu Hrvatima u Švedskoj da joj je "izrazito stalo" do zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske
Vidi originalni članak

Kolinda Grabar-Kitarović poručila je Hrvatima u Švedskoj da će im vlada pomoći ako se žele vratiti u domovinu. Prema hrvatskim izvorima, u Švedskoj živi između 35.000 i 40.000 Hrvata koji su u tu skandinavsku zemlju stigli u tri vala - 60-tih godina kao ekonomski, a 70-tih kao politički emigranti te 90-tih bježeći pred ratom u BiH.

Sve smrti "naših mučenika" i u Domovinskom ratu i u iseljeništvu diljem svijeta nisu bile uzaludne, jer imamo slobodnu Hrvatsku, rekla je Grabar-Kitarović, koja boravi u višednevnom posjetu Švedskoj, 

"Sudbinu države moramo čvrsto uzeti u svoje ruke i voditi je prema boljitku za sve koji danas žive u Hrvatskoj i vas za koje se nadam da ćete se jednog dana vratiti u Hrvatsku", rekla je predsjednica na susretu s Hrvatima u Goeteborgu.

"Na svima nama u domovini je da vam u tome pomognemo, dok se ne vratite u rodni kraj", dodala je pred brojnim pripadnicima hrvatske zajednice u tom gradu na jugu Švedske.

Visoka državna odličja dodijelila je Savezu hrvatskih udruga u Švedskoj i društvima Velebit i Croatia Katarina Zrinski iz Goeteborga, zaslužnima što je "Hrvatska ostala prisutna na tlu Švedske, i u srcima četvrte generacije Hrvata u Švedskoj".

"Velebit" je 1964. osnovala skupina političkih imigranata, a prvi predsjednik bio je Stipe Mikulić kojeg su 1975. ubili agenti Udbe bivše Jugoslavije. Udruga je bila meta bombaškog napada 90-tih godina kada su se švedski Hrvati uključili u obranu domovine.

"Veseli nas da je na čelu Hrvatske osoba koja štiti dignitet Domovinskog rata i kojoj hrvatski iseljenik nije stranac", istaknuo je predsjednik "Velebita" Robert Mikulić.

Njegovo društvo, koje okuplja 20 sportskih i folklornih skupina, popularno je među Šveđanima i drugim nacionalnim manjinama koje žive u toj bogatoj zemlji od deset milijuna stanovnika. 

U povodu predsjedničine posjete Hrvati iz Goeteborga skupili su donaciju za dječju bolnicu u Gornjoj Bistri, baš kao što su, rekao je Mikulić, 90-tih bili važan kotačić u obrani Hrvatske.

Idi na 24sata

Komentari 148

  • lollalollita 23.03.2017.

    Ahahahahahahha...da se iz svedske vrate ovamo?hahahhahahahaha....

  • 23.03.2017.

    A tko će pomoć nama koji smo kući i nemamo ni za crnu kiflu...

  • 23.03.2017.

    Carli367 Sad nema ni milanovica niSDP tocno ali zato su dobro pripremili teren za iseljavanje kod zadnjih izbora sam rekao ako ovi ostanu na vlasti mozes se pozdraviti sa hrvatskom srecom nisu.Kad bi se jos rijesili onih koji nisu hrvatsku nikad htjeli mogli bi sigurno pricati o novoj svicarskoj . Dok je tih napretka nema zapamti narode.

Komentiraj...
Vidi sve komentare