To je to što me zanima!

Kolinda u Kini: Uložite u našu infrastrukturu, istraživanje...

Predsjednica i predsjedavajući Zhang osvrnuli su se i na konkretne prijedloge gospodarske suradnje posebice u brodogradnji i farmaceutskoj industriji
Vidi originalni članak

U nastavku državnog posjeta Narodnoj Republici Kini, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predsjedavajućim Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Dejiangom.

Tijekom sastanka razgovaralo se o odnosima između dvije zemlje koji su, uz bilateralne partnerske odnose, temeljeni na suradnji u okviru EU-Kina dijaloga te kineskih inicijativa "Kina+16" i "Jedan pojas, jedan put". 

Predsjedavajući Svekineskog narodnog kongresa pozvao je Hrvatsku da aktivnim sudjelovanjem u navedenim platformama igra važnu ulogu u povezivanju Europe i Azije. U tom kontekstu, Predsjednica Republike istaknula je i inicijativu "Jadran-Baltik-Crno more", koja bi Kini preko hrvatskih luka olakšavala ulazak na europsko tržište.

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjedavajući Zhang osvrnuli su se i na konkretne prijedloge gospodarske suradnje, kako između hrvatskih i kineskih tvrtki, posebice u brodogradnji i farmaceutskoj industriji, tako i na lokalnoj i regionalnoj razini. Predsjednica je pozvala i na veća kineska ulaganja u Hrvatskoj, posebice u infrastrukturu te istraživanje i razvoj.

Predsjedavajući Svekineskog narodnog kongresa iskazao je spremnost Kine da da zakonodavnu potporu produbljivanju suradnje između naše dvije zemlje.

Predsjednica Republike sudjelovala je danas, na Svjetski dan borbe protiv siromaštva, i na Globalnom forumu o smanjenju siromaštva i razvoju 2015.: Zajednički razvoj kroz zajedničke napore na iskorjenjivanju siromaštva. 

Nakon Foruma susrela se s administratoricom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i predsjedavajućom Razvojne grupe Ujedinjenih naroda Helen Clark, s kojom je razgovarala o razvoju i međunarodnoj razvojnoj pomoći kao ključnim čimbenicima u sprečavanju i odgovoru na niz kriza s kojima je suočena globalna zajednica, uključujući i trenutnu migrantsku krizu.

>>>>5 razloga zašto svaka mama treba brzo otići u Metro

Idi na 24sata

Komentari 69

  • ljubica ljubičica_1 17.10.2015.

    Znate štoće ona postić.Jedno veliko NIŠTA !Jedino što je postigla da djeci pokaže Kinu.Što brdo smrtnicima nije moguće.Ježim se na njeno domoljublje.A toje !Daj meni a za druge me nije briga.

  • ina67 17.10.2015.

    Svi znamo da je izlaz na vanjsko tržište jako važan, ali da to njoj bude Kina to ipak nije bilo za pretpostaviti s obzirom da je ne tako davno rekla kako ima punu torbu vizit-karti od poznatih zapadnjaka koji bi ulagali, jel koga do sad našla? Ili je to put putujem.

  • vidum 17.10.2015.

    Ajmo Kinezi, uložite nešto.

Komentiraj...
Vidi sve komentare