To je to što me zanima!

Kolinda Vučiću poklonila knjigu 'Nestali u Domovinskom ratu'

Knjiga Nestali autorica Romane Bilešić i Danijele Mikole proizašla je iz istoimenog serijala koji na svim našim platformama svaki tjedan objavljujemo od studenog 2016. Hrvatska traga za još 1945 nestalih
Vidi originalni članak

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak navečer završio je posjet Zagrebu. U Beograd je ponio knjigu “Nestali u Domovinskom ratu”, koju mu je poklonila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, na čiji je poziv i došao.

U Hrvatskoj još 1945 obitelji traži svoje najmilije koji se vode kao nestali u Domovinskom ratu. Od studenog 2016. godine 24sata svaki tjedan u novinama, na portalu 24sata, Facebooku i YouTubeu objavljuje ispovijesti obitelji koje više od dva desetljeća tragaju za svojim voljenima kojima se trag gubi u ranim devedesetima.

POGLEDAJTE EPIZODU NESTALIH:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nakon objavljenih priča u našem serijalu dvije žene su pronašle i dostojno pokopale svoje najmilije: Marija Raužan supruga Marijana, a Mira Nikl sina Vladu. Iz serijala je proizašla i knjiga “Nestali” autorica Romane Bilešić i Danijele Mikole, u kojoj je objedinjena sva bol i patnja koju ove nesretne obitelji godinama proživljavaju.

>>>>Sve epizode Nestalih možete pogledati na našem YouTube kanalu

Njihove agonije, tugu i nemire može se svesti pod jednu rečenicu: “Samo da nađu njihove kosti kako bismo ih barem mogli dostojno pokopati i zatvoriti to mučno poglavlje života”. Uvjereni su kako rješenje leži u beogradskim arhivima, no srbijanski državnici ih već desetljećima ne žele otvoriti. Na promociji knjige lani u studenom bila je i hrvatska predsjednica.

POGLEDAJTE EPIZODU NESTALIH:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dok je projekt još bio u povojima, ona je bez zadrške i kalkulacije prihvatila pokroviteljstvo nad serijalom. “Nestali” su, kako doznajemo od njezinih bliskih suradnika, na listi prioriteta još otkad je preuzela mandat. I sam je Vučić nakon dolaska u Zagreb istaknuo da su nestali u Domovinskom ratu bili okosnica svih razgovora koje su proteklih godina vodili. Vučić je u Zagrebu ustvrdio kako će učiniti sve da se pitanja nestalih s obje strane riješe. Kao znak dobre volje donio je tri imena nestalih, a već sljedećeg tjedna u Beogradu će primiti hrvatske udruge nestalih.

- Ako ijedna majka nađe svojega sina i može pustiti suzu na njegovu grobu, a nadam se da će tri obitelji naći svoj mir, ovaj je posjet bio vrijedan svih napada koje sam doživjela - rekla nam je jučer predsjednica Grabar Kitarović.
Iako se trebamo okrenuti budućnosti, problem nestalih u Domovinskom ratu vrlo je važan. Odgovori su i dalje u beogradskim arhivima. Zato, Vučiću, pažljivo čitaj knjigu i napokon otvori arhive. Zbog tih obitelji.

>>>>Pročitajte naš specijal Nestali u Domovinskom ratu

Idi na 24sata

Komentari 135

  • ljubica ljubičica_1 15.02.2018.

    Kada su Srbiju bobardirali 1999go tada su kolko znam uništili zgradu vojne komande za cjelu bivšu jugu.Tamo su bili vjerojatno svi dokuumenti i čisto sumljam da će mo ikad saznati sve.Ta zgrada je i sad ruglo u Beogradu.Znam jer sam do skoro radila za našu jednu firmu i često putovala tamo.Zato nemislim da ćemo ikad saznati sve.

  • Bezobraznik 15.02.2018.

    Ni otvorit ju neće. Besmislena gesta, kao i cijeli ovaj posjet. Zavlačenje u zapadnjačke guzice, a ljubljenje istočnjačke. Katastrofa!

  • 098489683 15.02.2018.

    Vučić nikad nije trebao doći u Hrvatsku, ali što se može on je Predsjednik i nema se što. Ako moramo onda moramao ali nije vrijeme i način

Komentiraj...
Vidi sve komentare