To je to što me zanima!

Kolindi bolji Pantovčak: Vila u Visokoj ne zadovoljava uvjete

Vila u Visokoj ne odgovara razini sigurnosti niti realizaciji protokolarnih aktivnosti predsjednika države. Velik je problem i promet u toj ulici, kaže Miro Rašić
Vidi originalni članak

Veliki je problem promet na toj lokaciji jer je riječ o vrlo uskoj i jednosmjernoj ulici koja je s druge strane gusto naseljena, smatra Miro Rašić, bivši šef osiguranja državne rezidencije u strogom centru Zagreba.

Napominje kako je cijeli kompleks u malom dvorištu gdje ne može stati dovoljan broj vozila, a samo predsjednikov protokol i prateća vozila čine nekoliko luksuznih vozila. Prema Rašiću državna rezidencija u Visokoj ulici dugoročno ne odgovara razini sigurnosti niti realizaciji protokolarnih aktivnosti predsjednika države,.

Ovaj nezavisni gradski vijećnik u Požegi u karijeri se brinuo za sigurnost mnogih svjetskih državnika koji su odsjedali u zgradi u Visokoj ulici. Sada tamo nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović želi premjestiti ured s Pantovčaka. Rašić ističe da je sigurnost te zgrade u redu za povremene aktivnosti Ureda predsjednika, ali nikako za svakodnevne.

- Tu treba dodati vozila dostave i opskrbe, ophodnog osoblja, dužnosnika Ureda, savjetnika predsjednika i drugih - objašnjava umirovljeni bojnik.

Smatra kako bi se u Visoku mogao preseliti Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića ili obitelj predsjednice.

- Znam svaki metar te zgrade i odgovorno tvrdim da ondje nema mjesta ni za postrojavanje počasne postrojbe. U Visokoj ne postoji mogućnost sigurnog izvlačenja štićene osobe osim na glavni ulaz. A znamo da mora postojati opcija izvlačenja i zračnim putem dok tamo helikopter nema gdje sletjeti. Eventualno se može spustiti na Markov trg - nastavlja Rašić.

Uvjeren je kako će tajne službe donijeti negativnu odluku o preseljenju jer nitko neće htjeti riskirati i preuzeti odgovornost u slučaju incidenta.

- Lako se može dogoditi da netko od svjetskih moćnika odbije doći u Visoku jer se boji za svoju sigurnost. Američkog predsjednika Baracka Obamu tu se ni u kojem slučaju ne bi moglo primiti – objašnjava.

Kako kaže, na Pantovčaku se u slučaju opasnosti državnike može izvlačiti u krugu od 360 stupnjeva dok Visoka ne udovoljava sigurnosnim kriterijima. Iskusni Rašić čuvao je i Čeličnu Lady Margaret Thatcher, bivšu američku državnu tajnicu Madeleine Albright te bivšeg talijanskog predsjednika Francesca Cossigu, prvog predsjednika koji je doputovao u državnički posjet Hrvatskoj nakon njena međunarodnog priznanja. Još 1997. godine završio je u SAD-u obuku za zaštitu štićenih osoba najvišeg stupnja.

Idi na 24sata

Komentari 812

  • termadulu 23.01.2015.

    vidi se , ma zrači na kilometre Kolindina skromnost. unaprijed je sve znala skup sa svojim savjetnicima i poprilično je to sa visokom ulicom prozirno iz starta bilo. završnica se znala. ovim našim politikantima bi tribalo sagradit najveće zdanje koje je svijet vidio...nešto kao piramidu samo nekoliko puta veću, ali teško da bi im i to zadovoljilo ego. gubitak vrimena opterečivat se sa njihovim folerskim spikama.

  • jure23 23.01.2015.

    Koliko je ovih mržnje, bijesa i bedastoće pokuljalo iz ''onih koji ne mrze'', dala bi se sastaviti podeblja knjiga ljudske zlobe, jada i jeda.

  • jure23 23.01.2015.

    Dakle, vidimo da će nova predsjednica gospođa Kolinda Grabar Kitarović imati previše posla samo da ispere indoktrinirane jugokomunističke mozgove, posebno u onim dijelovima Hrvatske koja je najviše zatrovana crvenilom, kako bi mogli krenuti u ideološku i gospodarsku obnovu Hrvatske.

Komentiraj...
Vidi sve komentare