Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
812 komentara

Kolindi bolji Pantovčak: Vila u Visokoj ne zadovoljava uvjete

Vila u Visokoj ne odgovara razini sigurnosti niti realizaciji protokolarnih aktivnosti predsjednika države. Velik je problem i promet u toj ulici, kaže Miro Rašić

Tomislav Krasnec/VLM/Pixsell
Foto: Tomislav Krasnec/VLM/Pixsell
812 komentara

Veliki je problem promet na toj lokaciji jer je riječ o vrlo uskoj i jednosmjernoj ulici koja je s druge strane gusto naseljena, smatra Miro Rašić, bivši šef osiguranja državne rezidencije u strogom centru Zagreba.

Napominje kako je cijeli kompleks u malom dvorištu gdje ne može stati dovoljan broj vozila, a samo predsjednikov protokol i prateća vozila čine nekoliko luksuznih vozila. Prema Rašiću državna rezidencija u Visokoj ulici dugoročno ne odgovara razini sigurnosti niti realizaciji protokolarnih aktivnosti predsjednika države,.

Ovaj nezavisni gradski vijećnik u Požegi u karijeri se brinuo za sigurnost mnogih svjetskih državnika koji su odsjedali u zgradi u Visokoj ulici. Sada tamo nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović želi premjestiti ured s Pantovčaka. Rašić ističe da je sigurnost te zgrade u redu za povremene aktivnosti Ureda predsjednika, ali nikako za svakodnevne.

- Tu treba dodati vozila dostave i opskrbe, ophodnog osoblja, dužnosnika Ureda, savjetnika predsjednika i drugih - objašnjava umirovljeni bojnik.

Smatra kako bi se u Visoku mogao preseliti Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića ili obitelj predsjednice.

- Znam svaki metar te zgrade i odgovorno tvrdim da ondje nema mjesta ni za postrojavanje počasne postrojbe. U Visokoj ne postoji mogućnost sigurnog izvlačenja štićene osobe osim na glavni ulaz. A znamo da mora postojati opcija izvlačenja i zračnim putem dok tamo helikopter nema gdje sletjeti. Eventualno se može spustiti na Markov trg - nastavlja Rašić.

Uvjeren je kako će tajne službe donijeti negativnu odluku o preseljenju jer nitko neće htjeti riskirati i preuzeti odgovornost u slučaju incidenta.

- Lako se može dogoditi da netko od svjetskih moćnika odbije doći u Visoku jer se boji za svoju sigurnost. Američkog predsjednika Baracka Obamu tu se ni u kojem slučaju ne bi moglo primiti – objašnjava.

Kako kaže, na Pantovčaku se u slučaju opasnosti državnike može izvlačiti u krugu od 360 stupnjeva dok Visoka ne udovoljava sigurnosnim kriterijima. Iskusni Rašić čuvao je i Čeličnu Lady Margaret Thatcher, bivšu američku državnu tajnicu Madeleine Albright te bivšeg talijanskog predsjednika Francesca Cossigu, prvog predsjednika koji je doputovao u državnički posjet Hrvatskoj nakon njena međunarodnog priznanja. Još 1997. godine završio je u SAD-u obuku za zaštitu štićenih osoba najvišeg stupnja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message