To je to što me zanima!

Komisija aktivira zakon koji blokira sankcije SAD-a Iranu

Također smo odlučili dopustiti Europskoj investicijskoj banci da europskim tvrtkama olakša ulaganja u Iranu. Komisija će održati svoju suradnju s Iranom, rekao je Juncker
Vidi originalni članak

Europska komisija će u petak pokrenuti proces aktiviranja zakona koji zabranjuje europskim tvrtkama da provode sankcije SAD-a protiv Irana i odbacuje bilo kakve sudske presude u kojima se primjenjuju američke kazne.

"Kao Europska komisija imamo dužnost zaštititi europske tvrtke. Moramo djelovati i zato pokrećemo proces aktiviranja 'statuta blokiranja' iz 1996.. Učinit ćemo to sutra ujutro u 10 i 30", rekao je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

"Također smo odlučili dopustiti Europskoj investicijskoj banci da europskim tvrtkama olakša ulaganja u Iranu. Komisija će održati svoju suradnju s Iranom", rekao je Juncker na konferenciji za tisak nakon sastanka čelnika EU-a u Sofiji.

EU tom odlukom namjerava održati na životu međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio povući SAD iz sporazuma i ponovno uvesti sankcije Iranu i tvrtkama koje tamo posluju.

Unija se nada da će Iran nastaviti poštivati sporazum sve dok će moći jamčiti dovoljno gospodarskih koristi koje su obećane u zamjenu za odustajanje Teherana od razvoja tehnologija koje mogu služiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Dado.76 18.05.2018.

    Kao i mnogo puta do sada, Europa se pravi važna (da ne velim preserava se), a kad zagusti, opet će moliti SAD da pomogne...U WWII svi su poklekli pred nacizmom, samo je Churchill uz pomoć SAD pružao pravi otpor. A u Srebrenici se Europa pokazala "u punom sjaju" svoje nemoći i moralne trulosti... Ali, glavno da oni svima dijele lekcije iz demokracije i ljudskih prava - svima osim npr. glavnim sponzorima terorizma, Iranu.

  • Wimby 17.05.2018.

    Kad je EU uz SAD ne valja, kad EU pokusava nesto samostalno napraviti bez SAD-a opet ne valja. Dezurnim pesimistima i negativcima nista ne valja. Nemojte se vi bojati za sudbinu Njemacke, bili su razruseni do kraja pa su se opet izgradili u jednu od najjacih sila svijeta.

  • intellectus 17.05.2018.

    U šta nas sada uvlače europski mudraci? Sve mii se čini da opet merkelica igra opasnu igricu, sve u korist njemačke privrede, a interesi EU-a su zanemareni. Ne stvara li se drugi "slučaj Grčka"?

Komentiraj...
Vidi sve komentare