To je to što me zanima!

Kontroverzni sudac Lozina izabran za uskočkog suca

Ministar Šimonović rekao je da od 61 uskočkog suca niti jedan nije pao provjeru. Najavili su da će suci u 7 dana od optužnice sazvati prvo ročište
Vidi originalni članak

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović i predsjednik Vrhovnog suda RH-a Branko Hrvatin objavili su imena 61 uskočkog suca koji će na četiri Županijska suda (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) tijekom četiri godine suditi postupcima vezanim uz korupciju i organizirani kriminal. Svi suci tijekom proteklih mjeseci prošli su najstrože sigurnosne provjere na kojima nitko od njih nije pao. Provjeru je prošao i Slavko Lozina, kontroverzni splitski sudac, poznat po slučaju "Lora" i osuđivanju na najmanju moguću kaznu Vinka Budiše Mrkija, ubojice 19-godišnjaka. Lozina je u sudskim kuloarima opisivan kao nepravedan i nekompenentan sudac koji je 2002. godine izazvao prometnu nesreću, nakon koje nije pružio pomoć. Predsjednik županijskog suda u Splitu Ante Perkušić objasnio je da su svi suci, među njima i Lozina, prošli provjere. Zbog broja predmeta i okrivljenika, rekao je, svi suci kaznenih odjela ujedno su postali i suci USKOK-a. Ministar Šimonović rekao je da vjeruje u izbor na kojem su radili predsjednici četiri županijska suda. Na sudovima je trenutačno 239 uskočkih predmeta, od kojih je 70 u fazi istrage. Samo je u Zagrebu 73 predmeta sa 516 okrivljenika. U projekt osnivanja uskočkih odjela uloženo je, rekao je Šimonović, 2 milijuna kuna. Za 15 posto, naglasio je, povećat će se plaća svim sucima, ali i drugima koji rade u složenoj uskočkoj vertikali.
- Uskočki suci morati će u roku sedam dana od podizanja optužnice sazivati ročište. Više nema vremena za odgađanje rasprava - rekao je Hrvatin. Predsjednica zagrebačkog županijskog suda Mirjana Rigljan rekla je kako će na zagrebačkom odjelu raditi 23 suca te predsjednik suda. Među njima su Ratko Šćekić, Ivan Turudić, poznat po suđenju Hrvoju Petraču, te Siniša Pleše, koji je osudio Vladimira Zagorca na sedam godina zatvora.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • nicijisin49 02.03.2009.

    Citav se ovaj teatar desava zbog evropske unije koju bi trebali sarmirati energicnom borbom protiv korupcije. Kako je Europa svakim danom sve dalje, nije za ocekivati nikakve konkretnije korake na tom planu, pa doista nije ni vazno tko ce obnasati funkciju uskockog suca.

  • Leonarda 02.03.2009.

    cccc..kakve su to bile provjere, pa da su prosli?.. sta je ovo sprdacina sa narodom?..do kud je dosla ova drzava da kriminalac moze biti sudac?..kako je Thompson pjevao:-\"opet ce se gusta magla spustiti\"...bome se spustila, samo nema oluje da je rastjera..

  • makarska 02.03.2009.

    lozina je gay, istina se ne moze sakriti

Komentiraj...
Vidi sve komentare