To je to što me zanima!

Konzervativci su ljuti na Papu: Obraća se svima umjesto Crkvi

Poruke pape katolicima da ne budu opsjednuti doktrinama, oklijevanje da osuđuje gay ljude i njegova spremnost da razumije sve pa i ateiste zapanjuje konzervativce
Vidi originalni članak

Poruke pape Franje katolicima da ne budu opsjednuti doktrinama, njegovo oklijevanje da osuđuje gay ljude i njegova spremnost da razumije sve pa i ateiste zapanjuje konzervativce u katoličkoj Crkvi. Rade ono što se donedavno činilo nezamislivim - otvoreno propituju Papino vođenje Crkve, piše Washington Post.

Zabrinutost je među konzervativcima počela rasti odmah nakon Franjinog izbora kada je novi Papa odlučio blagosloviti novinare ateiste i one koji nisu katolici. Ubrzo nakon toga u obred pranja nogu na Veliki četvrtak uključio je žene. 

Brine ih zbog svojih izjava o gayevima i pobačaju

Oprezniji tradicionalisti postali su kritični kada je u intervjuu prije nekoliko tjedana Papa rekao da Crkva ne bi trebala biti opsjednuta doktrinama, pa ni onima o gay brakovima i pobačaju. Također, u intervjuu koji je ovo ljeto dao novinarima u zrakoplovu rekao je kako njegova uloga nije suditi nekome tko je gay, ako prihvati Gospodina i ima dobru volju.

Iza rastućeg skepticizma strah je nekih krugova kako bi stil papa Franje koji se proteže na sve i njegov spontani govor, koji je otvoren za razne interpretacije, mogli uništiti desetljeća crkvenih nastojanja da se katolički nauk jasno prenosi. Neki konzervativci smatraju da ih Papa podriva u vrijeme kada su već marginalizirani od strane sekularne kulture. 

Prijašnji pape obraćali se crkvi, Franjo se obraća javnosti

- Kada vam skupina koja se bori za pravo na pobačaj Naral šalje zahvalnicu, jasno je da je nešto pogrešno iskomunicirano - rekao je Robert Royal, predsjednik centra Faith & Reason. 

- Franjo je izvanredan čovjek, nitko to ne poriče, ali nisam siguran da se brine oko toga je li precizan -  dodao je. 

Protekla tri desetljeća papa Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. bili su usredotočeni na to kako ortodoksna učenja učiniti kristalno jasnima kako se katolici ne bi izgubili u sve većem neredu. 

Katolici su navikli da se papa obraća Crkvi, a ne kao Franjo javnosti. Dok su njegovi prethodnici govorili jezikom katoličke teologije i njihove objave su bile pripremljene, papa Franjo daje intervjue, a i to konzervativci vide kao 'grijeh', piše WP.

Ženi lopovi ukrali 400 kuna, pa joj Papa poslao čak 1500 kuna

Pomaže Caritasu: Papa Franjo prodaje svoj Harley Davidson

Idi na 24sata

Komentari 103

  • amali 22.10.2013.

    E ovaj Papa je fakat odličan; sviđa mi se. A ti konzervativci su svi ludi, govore protiv Pape himself. Žao mi je njihovih ograničenih umova. :/

  • PuKi1 18.10.2013.

    Što je konzerve? Smeta vam Papa koji živi Isusova učenja? :)

  • 17.10.2013.

    Papa Franjo je čovjek vjere, iz naroda, izabran među mnogima. Za razliku od mnogih izbranih, ostao je čovjek iz naroda. Crkva je narod, konzervativci nisu u stanju vidjeti ništa osim svojih tvrdih stavova. Papa će uspjeti. Osim podrške naroda, darovao nam ga je, kao nepoznatog redovnika "s kraja svijeta" sam Duh Sveti. Amen.

Komentiraj...
Vidi sve komentare