To je to što me zanima!

Korištenje poligrafa u tvrtki Valipile istražit će inspekcija

U Ministarstvu rada su za poligraf u tvrtki Valipile doznali nakon istupa sindikata. Prije toga im ni radnici ni sindikat nisu prijavili takvo postupanje poslodavca
Vidi originalni članak

Korištenje poligrafa za provjeru lojalnosti radnika nije regulirano Zakonom o radu niti se takva mogućnost provjere predviđa u njemu. No, čim nešto nije zabranjeno, uvijek se nađu ljudi koji izostanak regulative tumače kao pristanak.

Posljednji su put mediji zabilježili sličnu situaciju u izdavačkoj kući Profil 2010., gdje je poslodavac angažirao privatnu tvrtku i poslao radnike na poligraf kako bi utvrdio tko je ukrao knjige. Cijela priča dospjela je u novine pa se Profil predomislio, no očito nisu jedini koji su se toga dosjetili, sudeći po informacijama iz Istre. 

Detaljnije se poligrafom i uvjetima njegove upotrebe bavi samo Zakon o policiji jer je policiji dana mogućnost da detektorom laži ispituje osumnjičene za teška kaznena djela.

Čak i tada osumnjičeni mogu odbiti provjeru na poligrafu, a propisi izričito zabranjuju njegovu primjenu kod bolesnih, osoba koje su pod lijekovima, trudnica, roditelja, djece i slično. U Ministarstvu rada su za poligraf u tvrtki Valipile iz Svetog Petra u Šumi doznali u subotu, kao i svi drugi, nakon istupa sindikata. Prije toga im ni radnici ni sindikat nisu prijavili takvo postupanje poslodavca.

Očekuje se da će tvrtku Valipile početkom tjedna posjetiti inspekcija rada.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 20.04.2015.

    Tko zna, možda imaju i kazne vješanjem i strijeljanjem za one koji ne prođu poligraf.

  • zenga091 20.04.2015.

    mirandov zakon o radu je od radnika napravio robove,a i taj zakon koji su progurali se krši ili ga svatko provodi po svojem.uglavnom je napisan na štetu radnika,a nigdje se ne vidi da je smanjena nezaposlenost,mladi školovani napuštaju državu jer su svjesni da u ovakvoj državi nemaju perspektive.još nešto,ako i pozovete inspekciju,date im dokaze o kršenju ZOR-a,najprije im treba jedan period da se pojave,tak da poslodavac može sakrit dokaze,onda pozovu kao svjedoke one podobne i na kraju ispada da nema kršenja zakona.sav novac za vođenje ove države se može namaknut jedino iz proizvodnje, a ova banda je to uništila, a radnike obespravila do bola jer dobivaju plaču koju krvavo zarade a dostatna je jedva za šalicu riže dnevno kako bi ih mogli dalje izrabljivati.

  • debo19781 20.04.2015.

    Nije to bez vraga očito je neko ukrao piceke

Komentiraj...
Vidi sve komentare