To je to što me zanima!

Koristite li dezodoranse mrlje na vašoj odjeći su neizbježne

Ovi proizvodi ne mogu spriječiti mrlje na odjeći. Njih stvaraju masti i soli koje se nalaze u znoju, ali i sastojci antiperspiranta, mirisi te aluminijeva sol koja sprečava znojenje
Vidi originalni članak

Dezodorans neutralizira neugodne mirise, a antiperspirant sprječava znojenje. Dezodoransi sadrže mirise koji prekrivaju miris znoja te tvari koje sprječavaju prekomjernu brojnost bakterija. U antiperspirantima su tvari koje smanjuju lučenje znojnica. Tome služe soli aluminija i cinka.

Mnogi stručnjaci govore da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo. Neka istraživanja povezuju sastojke antiperspiranata, primjerice soli aluminija, s rakom te Alzheimerovom i drugim bolestima. Ima stručnjaka koji govore kako te tvrdnje nisu točne te da više aluminija unosimo hranom, vodom i prašinom.

Znanstveni odbor za zaštitu potrošača europske unije u “Mišljenju o sigurnosti aluminija u kozmetičkim proizvodima“ od 2014. ne negira neurotoksično djelovanje aluminija, ali smatra da nema dovoljno dokaza da bi se provela odgovarajuća procjena rizika od korištenja aluminija u kozmetičkim proizvodima. Istraživanja će vjerojatno potrajati još godinama, a na potrošaču je da odluči koji će od proizvoda koristiti.

Znoj koji ispuštamo sadrži mnoštvo tvari, među kojima su soli, masti i razni produkte našega metabolizma. Mnoštvo je tvari i u proizvodima koji se koriste protiv neugodnih mirisa i za smanjenje količine znoja kojeg će naša koža proizvesti. Što ih je više, ili što je više vrsta tih tvari, proizvod je učinkovitiji i dulje sprečava pojavu neugodnih mirisa. No ne postoji proizvod koji nam omogućava nekorištenje sapuna i vode toliko vremena koliko piše na proizvodima.

Osobna higijena mora biti temeljna navika, a dezodoransi, antiperspiranti i slični proizvodi samo pomažu ljudima da djeluju “čišće”. Pri njihovu nanošenju važno je pridržavati se uputa proizvođača kako bi proizvod postigao optimalnu djelotvornost, ali i kako bi se izbjegle ozljede. Treba izbjegavati nanošenje na netom obrijanu ili depiliranu kožu kako bismo smanjili mogućnost da tvari iz proizvoda uđu u organizam. Ako piše da se “prska” s udaljenosti od 15 centimetara, tako će se nanijeti preporučena količina. Ovi proizvodi ne mogu spriječiti mrlje na odjeći. Njih stvaraju masti i soli koje se nalaze u znoju, ali i sastojci antiperspiranta, mirisi te aluminijeva sol koja sprečava znojenje. Nastanku mrlja pridonosi i mineral talk, koji upija vlagu i masnoću.     

Isti sastojci u šamponima protiv prhuti te za pse     

U dezodoransima i antiperspirantima su i spojevi metala poput cinka PCA, koji regulira lučenje viška masti, smanjuje iritaciju i pomaže u njezi kože s aknama. Cinka obično ima u šamponima protiv prhuti, a sprečava razvoj mikroorganizama i starenje ljudske kože. Cink PCA čest je i u šamponima za pse.     

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 23.10.2017.

    ma daj

  • muskarac 23.10.2017.

    o cemu vi pricate?!?!?!?!?!

  • povijest činjenica 23.10.2017.

    Nakon korištenja dezića (spray, stick ili roll-on) oblačim bijelu T-shirt majicu na nekoliko minuta da upije sve... problem riješen.

Komentiraj...
Vidi sve komentare