Obavijesti

News

Komentari 7

Koristite li dezodoranse mrlje na vašoj odjeći su neizbježne

Koristite li dezodoranse mrlje na vašoj odjeći su neizbježne
1

Ovi proizvodi ne mogu spriječiti mrlje na odjeći. Njih stvaraju masti i soli koje se nalaze u znoju, ali i sastojci antiperspiranta, mirisi te aluminijeva sol koja sprečava znojenje

VIDEO

Dezodorans neutralizira neugodne mirise, a antiperspirant sprječava znojenje. Dezodoransi sadrže mirise koji prekrivaju miris znoja te tvari koje sprječavaju prekomjernu brojnost bakterija. U antiperspirantima su tvari koje smanjuju lučenje znojnica. Tome služe soli aluminija i cinka.

Mnogi stručnjaci govore da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo. Neka istraživanja povezuju sastojke antiperspiranata, primjerice soli aluminija, s rakom te Alzheimerovom i drugim bolestima. Ima stručnjaka koji govore kako te tvrdnje nisu točne te da više aluminija unosimo hranom, vodom i prašinom.

Znanstveni odbor za zaštitu potrošača europske unije u “Mišljenju o sigurnosti aluminija u kozmetičkim proizvodima“ od 2014. ne negira neurotoksično djelovanje aluminija, ali smatra da nema dovoljno dokaza da bi se provela odgovarajuća procjena rizika od korištenja aluminija u kozmetičkim proizvodima. Istraživanja će vjerojatno potrajati još godinama, a na potrošaču je da odluči koji će od proizvoda koristiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Znoj koji ispuštamo sadrži mnoštvo tvari, među kojima su soli, masti i razni produkte našega metabolizma. Mnoštvo je tvari i u proizvodima koji se koriste protiv neugodnih mirisa i za smanjenje količine znoja kojeg će naša koža proizvesti. Što ih je više, ili što je više vrsta tih tvari, proizvod je učinkovitiji i dulje sprečava pojavu neugodnih mirisa. No ne postoji proizvod koji nam omogućava nekorištenje sapuna i vode toliko vremena koliko piše na proizvodima.

Osobna higijena mora biti temeljna navika, a dezodoransi, antiperspiranti i slični proizvodi samo pomažu ljudima da djeluju “čišće”. Pri njihovu nanošenju važno je pridržavati se uputa proizvođača kako bi proizvod postigao optimalnu djelotvornost, ali i kako bi se izbjegle ozljede. Treba izbjegavati nanošenje na netom obrijanu ili depiliranu kožu kako bismo smanjili mogućnost da tvari iz proizvoda uđu u organizam. Ako piše da se “prska” s udaljenosti od 15 centimetara, tako će se nanijeti preporučena količina. Ovi proizvodi ne mogu spriječiti mrlje na odjeći. Njih stvaraju masti i soli koje se nalaze u znoju, ali i sastojci antiperspiranta, mirisi te aluminijeva sol koja sprečava znojenje. Nastanku mrlja pridonosi i mineral talk, koji upija vlagu i masnoću.     

Isti sastojci u šamponima protiv prhuti te za pse     

U dezodoransima i antiperspirantima su i spojevi metala poput cinka PCA, koji regulira lučenje viška masti, smanjuje iritaciju i pomaže u njezi kože s aknama. Cinka obično ima u šamponima protiv prhuti, a sprečava razvoj mikroorganizama i starenje ljudske kože. Cink PCA čest je i u šamponima za pse.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1