To je to što me zanima!

Korona se opet vraća? Hrvati se povratkom s godišnjeg odmora žale na grlobolju, malaksalost...

Korona je trenutačno najraširenija na Jadranu, a mnogi Hrvati povratkom s godišnjeg odmora žale se na grlobolju, začepljeni nos, malaksalost i povišenu temperaturu
Vidi originalni članak

Prema najnovijim podacima, u Hrvatskoj je u posljednjem tjednu zabilježeno 75 novih slučajeva korone, dok je u srpnju tjedno registrirano od 20 do 30 oboljelih tjedno, a zbog širenja korona virusa u splitskom KBC-u, u kojem je zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze, ograničeni su posjeti dijelu pacijenata. Dnevno se u Hrvatskoj otkrije do desetak novooboljelih pa iz HZJZ-a poručuju da je situacija još dobra, ali će se uskoro revidirati preporuke za docjepljivanje zbog očekivanog pogoršanja situacije dolaskom hladnijih mjeseca.

- Nemoguće je znati sa sigurnošću kako će se situacija mijenjati ujesen, ali prema većini predviđanja, očekuje se porast broja oboljelih u Europi. Preporuke za docjepljivanje uskoro će biti revidirane i zbog očekivanog porasta oboljelih bit će preporučeno docjepljivanje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika COVID-a - rekli su iz HZJZ-a za Tportal dodajući kako se za neke kategorije stanovništva još preporučuje nošenje maski.

NAGLO UKINUT STROGI REŽIM? U Kini gotovo dva milijuna smrtnih slučajeva više nakon ukidanja covid-19 mjera

Korona je trenutačno najraširenija na Jadranu, a mnogi Hrvati povratkom s godišnjeg odmora žale se na grlobolju, začepljeni nos, malaksalost i povišenu temperaturu. Većina građana s blažim simptomima COVID-a uglavnom se ne testira.

Naime, sve više zaraženih ovoga ljeta bilježi se i u zemljama diljem svijeta kao što su SAD, Francuska, Japan, Velika Britanija i Indija, a u nekima su pronađene i nove varijante korona virusa. Svjetske stručnjake osobito brinu mutacije novih podvarijanti omikrona, a s osobitom pažnjom promatraju varijantu EG.5.1, koju je WHO označio kao “varijanta od interesa”, a koja je dosad uočena u 51 zemlji.

SAMO ČLANOVI UŽE OBITELJI U splitskom KBC-u zbog zaraze koronom su ograničili posjete

- Virus i dalje cirkulira u svim zemljama te i dalje ubija i mijenja se - poručila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Nedavno je u Danskoj i Izraelu uočena varijanta BA.X, koja ima mnogo novih mutacija, pa ovu varijantu razlikuje od prijašnjih sojeva omikrona. Otkrivena je i varijanta BA.2.86, koju je WHO također uvrstio u skupinu varijanti pod posebnim nadzorom.

- U Hrvatskoj nisu detektirane podvarijante BA.X i EG.5.1 te se ne smatraju u ovom trenutku zabrinjavajućim varijantama - navode iz HZJZ-a. 

Idi na 24sata

Komentari 71

  • Origano2002 06.09.2023.

    Ja se ne žalim.Nisam se cjepio tim lažnim cjepivom i ništa mi nije.

  • Fra Petar 28.08.2023.

    Kako ono ide izreka: "Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me."

  • Corona u jeku 👹 26.08.2023.

    Zakaj su obris...kom da nijedanput nisam bil pozitivan s njihovim 'testovima'???

Komentiraj...
Vidi sve komentare