To je to što me zanima!

Kosor: Moguće je uvođenje radne obveze za štrajkaše

Sindikati su odbili Vladin prijedlog o rješavanju spora arbitražom. Smatraju kako se cijena rada može utvrditi samo kolektivnim pregovorima
Vidi originalni članak

Vlada će ozbiljno razmisliti o uvođenju radne obveze javnim službama koje su za srijedu najavile štrajk, potvrdila je u ponedjeljak potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Prvi koji su potvrdili štrajk su svi zaposleni u osnovnim, srednjim i visokim školama te znanstvenici, a pridružit će im se i ostali javni djelatnici, zaposleni u zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi. Predsjednik nezavisnog sindikata Vilim Ribić kazao je kako očekuje da će u štrajk stupiti između 100.000 i 180.000 ljudi. Za subotu je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića najavljen prosvjed.

SINDIKATI ODBILI ARBITRAŽU
Uoči početka štrajka sindikata javnih službi, Vlada je u ponedjeljak na sastanku u Banskim dvorima predložila rješavanje spora arbitražom. Prijedlog je formiranje arbitražnog vijeća s dva stručnjaka po izboru Vlade i sindikata koji bi izradili prijedlog za rješavanje spora oko smanjenja plaća zaposlenima u javnim službama. Sindikati su to odbili. Smatraju kako se cijena rada ne može utvrditi arbitražom, nego samo kolektivnim pregovorima. Vladini pregovarači u utorak će o svemu informirati premijera Ivu Sanadera. Na zajedničkom sastanku odlučivat će o mogućem nastavku pregovora.
- Prosvjedi protiv Vlade na dan izborne šutnje politički su intonirani. To je poruka biračima za koga ne trebaju glasati - rekla je Jadranka Kosor. Vilim Ribić odgovorio joj je kako je sporna tema za sindikate na nacionalnoj, a ne na lokalnoj razini kao što su izbori.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • blackwolf 12.05.2009.

    Ova vlada više nebi smjela donositi nikakve odluke, pokazali su da su nesposobni, da kradu, da su korumpirani, a sve ovo što se u državi dešava krivi su oni, da su radili svoj posao umjesto đeparili i krali po zemlji i inozemstvu, te da nisu bili zauzeti povečanjem duga i primanjem korupcije bili bi u znatno boljem položaju.

  • 1Broj 12.05.2009.

    ne mogu vjerovati koji su to komentari.......................................vi ili ste jos djeca koja ne rade ili ste...............................da bit ce da je ovo drugo.

  • iana 12.05.2009.

    Ma nemoj mi reći!!! Radnu obvezu? I šta ako opet ne budu radit i to svi? Naći ćeš zamjene za nekoliko tisuća nastavnika, profesora??? 18-20 GODINA ŠKOLOVANJA ZA 4.5 TISUĆE, U ČEMU JE RAZLIKA TVOJIH 18-20 GODINA ŠKOLE I NEČIJIH PROSVJETNIH??? Srami se, uzimaš od sirotinje koja minus minusima pokriva. Srami se, srami se, srami se.

Komentiraj...
Vidi sve komentare