To je to što me zanima!

Kosor sprema otkaze za zaposlene u javnoj službi?

Nema nedodirljivih i sve je podložno pomjenama, ponavlja Kosor. Hoće li doći do otpuštanja višaka zaposlenih znat će se nakon detaljnih analiza
Vidi originalni članak

Premijerka Kosor povećanje PDV-a za 1 posto je prIhvatila, jer se kaže tako usuglasila većina.
- Smatrala sam da nećemo morati ići u povećanje PDV-a, ali na početku mandata i kasnije rekla sam da smo spremni slušati i osluškivati te prihvatiti ono što većina predlaže kao najbolje riješenje - obrazložila je Kosor. Krizni porez trajat će do kraja 2010. godine, ali hoće li se tada PDV vratiti na starih 22 posto Kosor nije odgovorila, jer ne zna koji će rok pisati u zakonu. Krizni porez od tri posto obračunavat će se na plaće, mirovine i sva ostala primanja veća od 3000 kuna, no neće se odnositi na dividendu. Kosor je potvrdila da ovim mjerama držimo glavu iznad vode te da ćemo ostati na nogama, te ponovila da se ovime štite najosjetljivije skupine građana. Sa sindikatima državnih i javnih službi dogovorila je kaže da će ove godine biti isplaćena polovica božićnice koja je do sada iznosila 1250 kuna, ali o tom pravu te o regresu za iduću godinu dodatno će se razgovarati. Potvrdila je da se ide i u povećanje trošarina na mobilnu telefoniju te luksuz poput jahta i brodova, da se uvodi koncesija na turističko zemljište, a zakonom će se ograničiti i plaće u lokalnoj samoupravi, ali i mjere potpore gospodarstvu. Nema nedodirljivih i sve je podložno pomjenama, ponavlja Kosor. Hoće li doći do otpuštanja višaka zaposlenih u državnoj upravi koji je utvrdio ministar Mlakar znat će se nakon detaljih analiza. Ministri su dobili zadatak da režu sve stavke koje je moguće. Pretrest će se i koje su to Agencije i uredi bez kojih se može. Treći rebalans proračuna će biti predstavljen u petak na sjednici Vlade. Protiv povećanja PDV-a su bili čelnici HUS-a i SSSH, Ozren Matijašević te Ana Knežević. Novim porezima u državnu blagajnu slit će se pet milijardi kuna na godinu.
- Nismo zadovoljni ovim rebalansom proračuna, ali ćemo ga kratkoročno podržati. Očekujemo da u najskorijem roku premijerka predloži ozbiljan proračun za 2010., u kojem će se vidjeti pravo i istinsko smanjenje javne potrošnje - rekao je Damir Kuštrak u ime poslodavaca. Upitan je li i povećanje stope PDV-a kratkoročno, kao što je slučaj s kriznim nametom, Kuštrak je kratko rekao kako porezi imaju tendenciju ostati vječni. Dok je govorio o rezultatima sastanka, Kuštraka je, dobacujući 'izdaja', prekinuo mladić koji se zatekao na Markovu trgu, ali od toga je ubrzo odustao. HUS-ovac Matijašević upozorava da je ovo dodatan udar na osiromašene građane.
- Ne trebamo mi pozivati narod na ulicu, on će izaći sam ako se ovako nastavi. Zanima nas gdje je kraj i hoće li se uvoditi još neki novi porezi - rekla je Knežević. Smatra da je novi namet prijedlog HDZ-a koji je progurao zastupnik Boris Kunst preko svojeg nasljednika u Udruzi radničkih sindikata Damira Jakuša. Vilim Ribić ističe da je Vladin prijedlog novih poreza razuman. Jesu li zaposlenici u privatnom sektoru ovim postali taoci zaposlenika u javnim i državnim službama, Ribić je rekao:
- Jesu li učitelji ili liječnici godinama taoci  šikanirajuće politike? Godinama smo taoci  nerazumlja i licemjerja - uzvratio je. Ribić smatra da su novi nameti u interesu cijele zemlje.

HRELJA: OVAJ PRIJEDLOG MI JE SPASIO BRADU
U odnosu na samoubilački prijedlog rezanja plaća i mirovina, ovo je ipak zaokret, izjavio je čelnik HSU Silvano Hrelja. Vladin prijedlog za umirovljenike je prihvatljiv. Umirovljenici kažu da imaju džentlmenski dogovor s Vladom da će u slučaju rasta troškova života ići na korekciju prijedloga. Tako Hreljina brada ipak ostaje na njegovu licu jer je Vlada prihvatila njihove zahtjeve.
- Spasio sam bradu iako bih je rado obrijao jer je vruće - rekao je.
Novi porezi odnosit će se na 225.000 umirovljenika s prosječnom mirovinom 4000 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 77

  • bajča 23.07.2009.

    ma trebamo im jeb... svima maj....!!!!!!!!!!!

  • bajča 23.07.2009.

    daj ti sebi otkaz,beštijo

  • jelka123 23.07.2009.

    Dakle, ipak sam jučer dobro shvatila, da bi se između ostalog pokrila božičnica i regres za zaposlene u javim i državnim službama, uzimat će se i nama zaposlenima kod privatnika. A o ulaganjima u razvoj gospodarstva niti riječi. Ovo je kao da vatru gasiš benzinom. Ali najžalostnije je to što u našoj državi nema te snage koja bi maknula HDZ s vlasti i odradila posao kako treba. Tko, beskičmenjak Milanović, ulizica Friščić ili kronična oportunistica Adlešić. Sposobni ne žele prljati ruke politikom i radije rade za sebe, a s ovim aktualnim političkim snagama nam se piše svima crno.Sad skidaju tri posto, na zimu, kad se vidi koliko je negativna bilanca turističke sezone, skidat će dalje i davati otkaze. Onda će ti koji su dobili otkaze završiti i opet na teretu države, i tako iz šupljeg u prazno, sve u krug, a zna se da krug nema kraja pa tako neće imati niti ovo. Al, dobro, ajmo biti optimisti, uvijek je narod pametniji od vlade, bumo mi nekaj smislili.

Komentiraj...
Vidi sve komentare