To je to što me zanima!

Kosovo: Je li to posljednji čin raspada Jugoslavije?

Zapadnu Makedoniju naseljava oko milijun Albanaca na kompaktnom području, koji su svoju borbu za samostalnost gurnuli u drugi plan...
Vidi originalni članak

Kosovo danas postaje samostalna država. Neki su vidovitiji političari još početkom raspada Jugoslavije, 1991. godine, tvrdili kako je na Kosovu sve započelo, pa će se na Kosovu sve i završiti. U boljem slučaju, moguće je da će tako i  biti. Srbija gotovo sigurno neće vojno intervenirati pa će se njen otpor ograničiti na izolaciju Kosova. No, pitanje je prestaju li tim činom svi balkanski problemi.  Makedonija je faktički već podijeljena. Zapadnu Makedoniju naseljava oko milijun Albanaca na manje-više kompaktnom području, koji su svoju borbu za samostalnost gurnuli u drugi plan, dok se ne riješi pitanje Kosova. Bosna i Hercegovina sastoji se od dva entiteta i kao cjelina se održava samo zahvaljujući međunarodnoj zajednici. Konačno i Vojvodina je imala isti status kao Kosovo, pa bi, razmaše li se separatistički pokret, i ona mogla tražiti samostalnost. Otvoreno je dakle pitanje je li Kosovo zadnji čin ili samo međuetapa raspada Jugoslavije koja je pred svoj raspad imala oko 21 milijun stanovnika?

Idi na 24sata

Komentari 61

  • Hrska 21.02.2008.

    Nama bosancima dobro. Izgubili smo Daytonski sporazum, valjda ga je Alija sa sobom u grob ponio. Asad Kosovo. Za par godina Kosove će bit velesila, burek na sve strane, čoeče, to će bit atrakcija, porez na burek. Kakav McDonalds, eno kod Atlije burek 2 marke, s mesom, sirom, ma nešto predivno ba.

  • filc 19.02.2008.

    do 1389. je kosovo bilo pod srpskom jurisdikcijom, a tek su Srbi 1912. balkanskim ratovima od Osmanlija preuzeli Kosovo. neka Srbi sad ostanu bez kosova, kao što smo mi ostali bez Bosne nakon pada turskog carstva. ako mi pripojimo hercegovinu i Bosnu, onda neka Srbi pripoje kosovo srbiji...inače ne može..

  • leeloo 18.02.2008.

    govna američka!!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare