To je to što me zanima!

Krađa u Botaničkom vrtu: 'Mi vas samo molimo jednu stvar...'

Upravo zato što je kaktus bio star preko 50 godina, a nema ga na našem tržištu, vrijednost mu je procijenjena na preko 10.000 kuna. Policija lopova traži
Vidi originalni članak

Onima koji su noćas opljačkali naše zbirke želimo svaku sreću! Brinite se o našim biljčicama, samo vas to molimo. 

Poruka je to koja je osvanula u petak ujutro na Facebook stranici Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu. Policijski je očevid u tijeku, a nepoznati kradljivac, ili više njih, u noći s četvrtka na petak su se popeli preko ograde Botaničkog vrta i ukrali jedan kaktus te oštetili još četiri biljke. 

- Kaktusarij smo uredili ove godine. Nije neuobičajeno da imamo kršenje vrtnog reda, tu i tamo netko nešto ukrade. No, ovo je malo veća devastacija jer se radi o biljkama koje nisu dostupne na tržištu - rekao je Vanja Stamenković, zamjenik ravnateljice Botaničkog vrta za Jutarnji list. 

Objasnio je kako je netko, uz pomoć kanti za smeće i ljestava ušao u Botanički vrt. 

- Počinitelj je otrgnuo nekoliko grana s nekoliko kaktusa i mlječike, a rijetki endem je odrezao. Mi smo ga zasipali ugljenom i prašinom, nadamo se da će preživjeti, iako vjerojatno neće. To je biljka uzgojena 1963. Takvih biljaka nema na tržištu - objasnio je Stamenković. 

- Ovo je tužan događaj, ne razumijemo zašto se ovo dogodilo. Uredili smo kaktusarij da posjetitelji uživaju u ovim rijetkim biljkama, ali čini se da ćemo morati staviti ogradu i video nadzor, nema nam druge - rekao je. 

Upravo zato što je kaktus bio star preko 50 godina, a nema ga na našem tržištu, vrijednost mu je procijenjena na preko 10.000 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • udar 05.07.2019.

    Ziher je neki halucinogeni kaktus!

  • mimara 05.07.2019.

    ne vjerujem da taj voli kaktuse to je ucinjeno iz ciste zlobe.Neodgojena bagra jer nitko normalan ne bi se verao po kantama i ulazio u botanicki vrt

  • SAIBABA 05.07.2019.

    Moze li se od nje napraviti kakva droga

Komentiraj...
Vidi sve komentare