To je to što me zanima!

Kramarić: Nisam znao da Reihl-Kir odlazi u Tenju

Bivši osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Osijeku svjedočio na suđenju Antunu Gudelju
Vidi originalni članak

Bivši osječki gradonačelnik, Zlatko Kramarić, svjedočeći na suđenju Antunu Gudelju u ponedjeljak na Županijskom sudu u Osijeku, naglasio je kako je večer prije ubojstva načelnika osječko-baranjske PU Josipa Reihla-Kira, bilo dogovoreno da se ne ide prema Tenji na pregovore s pobunjenim Srbima, već da ih se pozove u Osijek.
 - Ja sam Mirku Tubiću javio da, ako baš žele da dođemo u Tenju na pregovore, moraju ispuniti uvjet, odnosno reći kako i tko naoružava srpsko stanovništvo u Tenji. Oni su to odbili i tada sam naglasio da se pregovori mogu voditi samo u Osijeku - kazao je Kramarić. Prema njegovim riječima, neki članovi tadašnje Skupštine općine Osijek bez njegova znanja su ipak odlučili osnovati pregovarački tim i otići u Tenju.
- Da sam o tome bio obaviješten, ne bih im dozvolio da idu na pregovore - naglasio je Kramarić dodavši kako također nije znao da postoji paralelna aktivnost tadašnjih saborskih zastupnika Gordane Ajduković, Zvonka Eraka i Mate Arlovića, za formiranje tima i odlaska na pregovore.
Gordana Ajduković, koja sada stanuje u Srbiji, potvrdila je da se dva dana prije Reihl-Kirova ubojstva dogovorila sa Srbima u Tenji o dolasku na pregovore. Rekla je da je Mato Arlović bio u njezinom društvu kad su dogovarali odlazak u Tenju te da je on trebao obavijestiti Zlatka Kramarića o svemu. No, tvrdi, na dan odlaska u Tenju na pregovore nazvao ju je Mato Arlović i opravdao se potrebom hitnog odlaska u Zagreb. Otišla je u Skupštinu općine Osijek, no tamo nije bilo ni Zlatka Kramarića, koji je, također, hitno morao otići u Zagreb. Ajduković je tada okupila sve dostupne općinske vijećnike i osnovala novi pregovarački tim na čije čelo su izabrali Josipa Reihla-Kira.
Antun Gudelj je optužen da je 1. srpnja 1991. godine na cesti između Osijeke i Tenje ubio Josipa Reihl-Kira, općinskog vijećnika Milana Kneževića i potpredsjednika Izvršnog vijeća Općine Osijek Gorana Zobundžiju, te teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenja Mirka Tubića.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • udrugabu 17.12.2007.

    ..hvala za ispravak, ja sam samo prenio njegovo opravdavanje u javnosti zašto je morao surađivati sa UDBOM..nije li Arlović nagovarao Jadranku Reihl-Kir da prestane kopati po tome?

  • krizantema 17.12.2007.

    udruga maleni ispravak....kramaric nije RADIO na fakultetu.......on je tamo samo placu primao i pred izbore se isao rukovat po hodniku.

  • udrugabu 17.12.2007.

    ..zanimljivo kako suradnici UDBE Kramarić i Arlović(kodno ime Vrbik) nisu krenuli sa Kirom kao da su znali što mu se sprema..Kramarić je javno kazao da je morao surađivati sa UDBOM kako bi mogao raditi na fakultetu kao profesor..jadni Kir je bio protiv rata ,a to UDBAŠIMA nije odgovaralo...

Komentiraj...
Vidi sve komentare