To je to što me zanima!

Kreću ovrhe za sve koji imaju porezni dug veći od 2000 kuna

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Čak 75.000 tvrtki i obrta od utorka će u blokadu jer duguju više od 2000 kuna za poreze ili doprinose koji su dospjeli 31. kolovoza 2013. Prve ovrhe već su poslane
Vidi originalni članak

Od utorka kreće prisilna naplata poreznih dugova građanima, tvrtkama, obrtima i slobodnim djelatnostima. 

Neslužbeno se doznaje kako će čak 75.000 tvrtki i obrta u blokadu. Oni duguju više od 2000 kuna za poreze ili doprinose koji su dospjeli 31. kolovoza ove godine. Prve ovrhe već su poslane, javlja Večernji list.  

Cilj je smanjiti ukupne dugove tih dužnika koji iznose čak 3,5 milijarde kuna

Referenti koji su dobili naredbu da hitno krenu u ovršne postupke umiruju pa kažu da posao neće završiti za jedan dan, ali doznaje se da je odluka na snazi već tjedan dana.

Već se javljaju i prve 'žrtve'.

Večernjem listu javila se jedan slobodna novinarka koja je u jutarnjim satima ponedjeljka dobila službeni dopis Porezne uprave u kojem stoji da se protiv nje zbog 7000 kuna pokreće ovrha. 

Ima samo mjesec dana da bi platila 7000 kuna državi. Ako ne plati, dug će narasti za troškove ovrhe i kamata, što ga može i udvostručiti.

Porezna: Ovrhe za one koji su ignorirali sve pozive

Na temu ovrha oglasila se priopćenjem i Porezna uprava. Tvrde da su u više navrata poduzetnicimi dali priliku da uz povoljnije uvijete plate svoja dugovanja za poreze i ostala javna davanja. 

- S obzirom da je Porezna uprava temeljem Općeg poreznog zakona dužnike opominjala telefonskim putem i nakon toga im slala opomene, te da isti nisu iskoristili mogućnosti predstečajnih nagodbi, niti četiri reprograma od 2012. godine, na koje su putem javnih glasila više puta pozivani, pristupit će se prisilnoj naplati dospjelih tražbina - stoji u priopćenju Porezne. 

One koji su koristili reprogram ili predstečaj neće ovršiti

No, u Poreznoj ističu da prema fizičkim i pravnim osobama koje su iskoristile mogućnost reprograma ili predstečajne nagodbe, neće krenuti s mjerama prisilne naplate, odnosno ovrhom. 

Nisu plaćali porez: Od utorka u blokadi 75 tisuća tvrtki i obrta

Idi na 24sata

Komentari 149

  • 03.10.2013.

    Ovako je bilo do sada u praksi: Dođe vlasnik firme koji duguje državi 500000 kn u sebi nadležnu poreznu upravu, udari kuknjavu kako jadan nema ni za golo preživljavanje, svi ga deru, kupci ne plaćaju, ON HRANI 30 zaposlenika (kao da oni krvavo ne zarade sveku ušljivu kunu svoje mizerne plaće) i eto on bi platio ali jednostavno nema kako. I onda mu nadležni referent kaže doslovno ovako: Plaćajte malo po malo, KOLIKO MOŽETE, bar 1000 kuna tjedno pa vas nećemo dirati. Za to vrijeme traljavo plaća malo od prvog reprograma, ništa od drugog, a dugovi rastu... Ista ta porezna uprava i isti referent svaka tri mjeseca dobiju rezultat poslovanja. Pa se vidi da dotičnom "privredniku" kupci duguju sve manje, a on drugima, svojim dobavljačima i državi sve više. Nije završio na socijalnoj pomoći, kupio na firmu 2-3 bijesna auta, obavezno neki stan ili kuću (ovo na člana obitelji nije lud da bude na firmu), pravi fešte na koje zove lokalne političare... i to sve porezna uprava dobro zna ili bi morala znati. I ne poduzima ništa, a dug se u slijedećih 6 mjeseci poduplao. Dajte mi recite sada tko je tu budala? Ma svima ovrhe i blokade, za 10 kuna. Dobijemo li mi građani opomenu pred ovrhu ako nismo platili 50 kuna? Nemojte mi reći da ne.

  • projekt_venus 02.10.2013.

    Hrvoje, odgovorila sam Vam na pitanje, pročitajte malo bolje :)

  • bubagrom 02.10.2013.

    Hoće li taj Don Kihot od Linića blokirat i miljardera Todorića, I ostale tajkune koji imaju ogromne porezne dugove? Hoće li natjerati poslodavce da plaćaju radnike, ali ne samo na pappru, novim zakonima koje jedni te isti ne poštuju? Hoće li natjerati naručitelje da plačaju naručeno? Ima tih pitanja još tisuće. U ovoj Hrvatskoj za koju sam proveo rat na bojištu sve se nekako izvitoperilo i iskrivilo, tako da me proganja mišljenje da su sve naše žrtve bile uzalud! Ja danas nisam u mogućnosti platiti članarinu za udrugu veterana, a uzimaju mi 10 % mirovine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare