To je to što me zanima!

Kreću provjere: Inspektori će tražiti neprijavljene podstanare

Iznajmljivanje stanova na crno, bez ugovora i plaćanja poreza, svake godine ošteti proračun za oko 300 milijuna kuna zbog čega je Vlada odlučila kontrolirati tržište
Vidi originalni članak

Među Vladinim smjernicama ekonomske i fiskalne politike kojima se predviđaju reformske i interventne mjere je i kontrola crnog tržišta najma nekretnina. 

Naime, iznajmljivanje stanova na crno, bez ugovora i plaćanja poreza, prema procjenama svake godine ošteti proračun za oko 300 milijuna kuna.

Činjenica da svaki deseti stanodavac prijavi podstanara dovela je do najave strogih kontrola, ali još nije poznat način kako će Vlada, odnosno inspektori provjeravati neprijavljene podstanare. U stanove su do sada ulazili policajci, obično na poziv susjeda. 

Inače, vlasnici stanova u oglasima rijetko spominju prijave i ugovore, a najčešće ih potpisuju agencije za nekretnine. U Zagrebu je porez na stanove 12 posto, a, iako će kontrole dodatno napuniti proračun, podstanare brine mogući porast cijene najma, piše dnevnik.hr.

Vlada najavila brojne gospodarske mjere




Idi na 24sata

Komentari 155

  • 01.10.2013.

    Slutim da će najbolji inspektori biti susjedi. Iznajmitelja, naravno. Kog će im vraga inspektori? Da su radili svoj posao ne bi bilo neprijavljenih podstanara. I kad smo već kod toga, porez na iznajmljivanje stanova je 12%. Pa i ne izgleda nešto prevelik, već će se to prevaliti na podstanare kroz povećanja stanarina.

  • trunkica 01.10.2013.

    Kak će netko znati da ja imam podstanara? U stan ne puštam nikog sumnjivog, a bez sudskog naloga (samo ne znam tko će takav nalog izdati - doduše kod nas je sve moguće) ne može. Uostalom, moj podstanar je moj rođak. Nek idu u v..... m.... s tim plašenjem s kojekakvim inspektorima.

  • babylove 01.10.2013.

    da ljudi znaju da ce tih 300 milijuncica otici za povisenje mirovina,za placanje terapija djeci u inozemstvu,za smanjenje poreza na osnovne namirnice...nitko se,vjerujte ne bi bunio oko prijave podstanara! ali ako znamo da ne ostecujemo drzavni proracun nego ostecujemo par pojedinaca za novog ferrarija,vilu na moru...zasto bi nas uopce trebalo bit briga???

Komentiraj...
Vidi sve komentare