To je to što me zanima!

'Krenulo je hitno projektiranje treće trake na A1 do Karlovca i na obilaznici do Zagreba'

Ministar Butković priželjkuje da novi, beskontaktni sustav naplate cestarina zaživi već iduće godine. A ide se i u izgradnju treće trake na A1 do Karlovca i na zaobilaznici do Zagreba
Vidi originalni članak

Sjetimo se 2015. i pokušaja monetizacije i prodaje autocesta, što su građani na referendumu zaustavili. Mi smo rekli da nećemo prodati autoceste, nećemo ih ni monetizirati nego da idemo u restrukturiranje i refinanciranje čitavog cestarskog sektora. Jedna od mjera restrukturiranja je bila uvođenje novog sustava naplate cestarina s obzirom da EU tada, a i sada kaže da nema više do 2027. vremenskih vinjeta i da se ide u naplatu po kilometru, kako se i sada u Hrvatskoj plaća, korištenje autocesta, podsjetio je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar prometa, upitan o davno najavljenom novom, beskontaktnom sustavu naplate cestarina i kada će konačno zaživjeti. 

Više, kaže, neće biti rampi i za vozače će postojati dvije mogućnosti - da putem aplikacije ili fizički na nekim mjestima obnove svoj račun, s kojeg će se skidati cestarina nakon što kamera registrira na autu registraciju te ulaz i izlaz s autoceste. 

- Mi sad evaluiramo pristigle ponude, stiglo ih je 10, i onda će se ići u implementaciju tog sustava. Mi želimo da to krene već u 2024., a ne znam hoće li se to produžiti ako bude žalbi. I to je super projekt, vjerujte mi. Razumijem da je to jako bitna tema jer nas sve te gužve frustriraju, ali je tu jako puno detalja - istaknuo je naglasivši kako nam beskontaktni sustav naplate neće riješiti probleme gužvi oko Zagreba. Zato se ide u gradnju treće trake do Karlovca.

'NAORUŽAJTE' SE STRPLJENJEM Na A1 gužve u oba smjera, kod Lučkog se stvaraju velike kolone

- Hoće kad maknemo Lučko, no ljeti, u vrhuncu turističke sezone imate toliku količinu vozila da dvije trake koje imamo do Karlovca nisu dovoljne. Pa smo pokrenuli projekt hitnog projektiranja treće trake do Karlovca i obilaznice do Zagreba i kad to izvedemo, za što će trebati par sto milijuna eura, koje ćemo isto trebati naći, onda će se i te gužve u cijelosti maknuti. Ima tu jako puno stvari na kojima radimo - poručio je.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • bcelija 02.09.2023.

    Zna li se koliko će nas koštati m2? Hoće li koštati isto kao "Dalmatina"? Hoćemo li potući sve rekorde? Hoće li nas koštati kao da su je asfaltirali Mbape i Ronaldo a Gvardiol je farbao linije?

  • Falke 01.09.2023.

    Kako kaže Ministar Butković, neće biti otkaza samo će biti raspoređeni po kućama

  • 01.09.2023.

    Gle ove bistre face na slici lijevo

Komentiraj...
Vidi sve komentare