To je to što me zanima!

'Kombi s migrantima vozio je Srbin (42), uhitili pomagače'

Podsjećamo, vozač kombija bježao je policiji u mjestu Slatina Pokupska kod Gline i nakon što je upao u Kupu, izašao je iz kombija i pustio ga da potone. Pobjegao je u obližnju šumu koja je puna mina
Vidi originalni članak

Policija je objavila da su utvrdili identitet krijumčara iz Slatine Pokupske. Njega još traže, ali su uhvatili trojicu njegovih pomagača. Podsjetimo, krijumčar je kombijem u kojem su bili migranti i među kojima je bilo i djece sletio u Kupu. Poginula je žena. 

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Priopćenje policije donosimo u cijelosti. 

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku, dovršili kriminalističko istraživanje vezano uz krijumčarenje nezakonitih migranata u Slatini Pokupskoj od 25. kolovoza ove godine, kojom prilikom je život izgubila jedna ženska osoba. Provedenim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su četiri osobe: 42-godišnji državljanin Srbije, 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke, 44-godišnji državljanin BiH te 20-godišnji državljanin Srbije, za koje su policijski službenici utvrdili postojanje sumnje da su 25. kolovoza 2019., sudjelovali u pripremi i realizaciji krijumčarenja 11 nezakonitih migranata. Naime, sumnja se da je prvoosumnjičeni 42-godišnji srbijanski državljanin kombi vozilom njemačkih registracijskih oznaka, po prethodnom dogovoru s preostalom trojicom osumnjičenika, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, 25. kolovoza 2019. godine došao na područje Gline, u blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom gdje je na neutvrđenom mjestu u vozilo ušlo 11 nezakonitih migranata (državljani Afganistana i Irana), koji su ranije nezakonito prešli državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

VOZAČ ZBRISAO U MINSKO POLJE Kombi s 11 migranata sletio u Kupu kod Gline, umrla je žena
Tijekom prevoženja nezakonitih migranata kombi vozilom u pravcu Zagreba, a s namjerom daljnjeg kretanja prema drugim državama članicama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma, prvoosumnjičenog su u mjestu Gornje Taborište, uključivanjem svjetlosnih i zvučnih signala pokušali zaustaviti policijski službenici koji su se vozilom kretali iza njega, a koji postupaju po zaštiti državne granice i sprječavanju nezakonitih migracija.
Prvoosumnjičeni nije zaustavio vozilo, već je povećao brzinu kretanja te je naglim mijenjanjem pravca kretanja i naglim kočenjem, vozilom pokušavao izgurati s ceste službeno policijsko vozilo. Izlaskom iz mjesta Slatina Pokupska prvoosumnjičeni je vozilom naglo skrenuo na makadamski put koji vodi i završava  nizbrdicom do rijeke Kupe te je na kraju makadamskog puta, bez kočenja, sletio u rijeku Kupu nakon čega je izašao iz vozila i pobjegao u obližnju šumu – minski sumnjivo područje, dok je krijumčarene nezakonite migrante ostavio u vozilu koje je tonulo, ne pruživši im pomoć.
Policijski službenici koji su sudjelovali u potjeri ušli su u rijeku kako bi pružili pomoć nezakonitim migrantima čije živote je osumnjičeni krijumčar doveo u opasnost zbog čega je 23-godišnja državljanka Afganistana smrtno stradala utapanjem. 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je drugoosumnjičeni 42-godišnjak prethodno dogovarao s prvoosumnjičenim nezakonita prebacivanja nezakonitih migranata preko državne granice, kao i prijevoz istih prema zemljama EU i potpisnicama Šengenskog sporazuma.

'ŠANSE MU NISU DOBRE' Lov na krijumčara migranata: Opkolili smo šumu s 200 mina
Također, neposredno prije počinjenja kaznenog djela drugoosumnjičeni 42-godišnjak je četvrtoosumnjičenom 20-godišnjaku dostavio lokacije realizacije, a koje je on s namjerom pomaganja u počinjenju kaznenog djela, odmah prosljeđivao prvoosumnjičenom 42-godišnjaku.
Za trećeosumnjičenog 44-godišnjaka utvrđeno je da je pomagao u činjenju kaznenog djela prevoženja nezakonitih  migranata na način da je prvoosumnjičenom 42-godišnjaku omogućio korištenje kombi vozila, koje je inače u vlasništvu člana njegove obitelji.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da drugoosumnjičeni 42-godišnji državljanin Srbije i Njemačke počinio kazneno djelo „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ opisano u čl. 326 st.1 Kaznenog zakona, dok su osumnjičeni 44-godišnji državljanin BiH i 20-godišnji državljanin Srbije prijavljeni za pomaganje u navedenom kaznenom djelu.
Sva trojica su, uz posebno izvješće, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke. 
Za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom Srbije policija i dalje intenzivno traga, te će i protiv njega Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnijeti posebno izvješće zbog počinjenja kaznenih djela: „Teško kazneno djela protiv opće sigurnosti“ iz čl. 222 st. 2, u svezi kaznenog djela „Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom“ iz čl. 215. st. 1, u stjecaju sa kaznenim djelom „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ iz čl. 326. st. 1 i kaznenim djelom „Prisila prema službenoj osobi“ iz čl. 314. st.1 kaznenog zakona.       
                 

Idi na 24sata

Komentari 39

  • Prva Proleterska 28.08.2019.

    Pošto je Srbijanac , njega po njihovom zakonu ne štiti zakon o zamraćivanju identiteta , tako , da možete slobodno pisati ime i prezime i sve ostale generalije ! Više ga i nećete vidjeti a kamoli , da u RH uloži tužbu za odkrivanje svojih generalija !

  • Prva Proleterska 28.08.2019.

    Pa osluškujte , možda će pući a možda je već aktivirao jednu !

  • Nboy 28.08.2019.

    eto barem se održavaju dobrosusjedski odnosi sa susjednim državljanima,pokreću zajedničke poslove,usput pomažući stranim državljanima u ostvarenju njihova sna....

Komentiraj...
Vidi sve komentare