To je to što me zanima!

Kritika Borrella: Neke europske države 'igraju svoju igru' u Gazi

Europa podržava rješenje dviju država, ali kao u Ukrajini moramo biti ujedinjeniji ako želimo igrati značajnu geopolitičku ulogu. Neke države članice žele igrati svoju igru, rekao je Josep Borrell
Vidi originalni članak

Šef europske diplomacije Josep Borrell izjavio je u nedjelju da neke europske države "igraju svoju igru" u Gazi, što slabi geopolitičku važnost Europske unije.

"Europa podržava rješenje dviju država, ali kao u Ukrajini moramo biti ujedinjeniji ako želimo igrati značajnu geopolitičku ulogu. Neke države članice žele igrati svoju igru", rekao je Borrell ne navodeći na koje zemlje misli.

Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Münchenu, rekao je da treba tražiti sveobuhvatno rješenje, ne samo za Gazu nego i za Zapadnu obalu.

RAT SE NASTAVLJA VIDEO Izrael nastavio s udarima na Gazu: 'Sve nam je uništeno, sve smo izgubili. Nemamo gdje'

"Moramo prekinut rat u Gazi, ali nitko puno ne priča o Zapadnoj obali, a to je stvarna prepreka rješenju o dvije države. Zapadna obala kuha i mogli bi se naći na rubu veće eksplozije", upozorio je.

I dok je većina međunarodne pozornosti usmjerena na prekogranični napad Hamasa i posljedično izraelski rat u Gazi, europske dužnosnike brine i povećano nasilje prema Palestincima na Zapadnoj obali. SAD i još neke zemlje već su nametnule sankcije nekolicini naseljenika koje drže odgovornima.

Govoreći o Ukrajini, Borrell smatra da treba vojno i financijski nastaviti pomagati Kijevu, uključujući davanjem sigurnosnih jamstava od kojih je najvažnije članstvo u EU-u.

RAT NA BLISKOM ISTOKU Ministarstvo zdravstva: Druga najveća bolnica u Gazi je u potpunosti izvan funkcije

"Moramo se pripremiti i za dugi period napetosti s Rusijom... Pred nama je ruski problem", rekao je Borrell i dodao da europske zemlje trebaju imati više scenarija uzimajući u obzir i mogući smanjeni angažman SAD-a.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Pastafaristia 18.02.2024.

    Je, igra prodaje streljiva dok brišu krokodilske suze.

Komentiraj...
Vidi sve komentare