To je to što me zanima!

Kriza u Zaljevu još traje: Katar svoje susjede poziva na dijalog

Katar nije zabrinut da će članstvo te zemlje u GCC-u (Vijeće za suradnju u Zaljevu) biti suspendirano, iako njihovi susjedi prijete eskalacijom sankcija protiv Dohe
Vidi originalni članak

Šef katarske diplomacije, Mohamed bin Abdelrahman Al-Tani pozvao je u srijedu u Londonu na dijalog svoje susjede kako bi se što prije riješila kriza u Zaljevu. 

"Katar i dalje poziva na dijalog", rekao je ministar u govoru održanom u Chatam Houseu, najboljem europskom think-tanku, optuživši pritom Saudijsku Arabiju i njezine saveznike iz regije da "traže da se Katar odrekne svojeg suvereniteta". 

Kazao je da je Katar spreman angažirati se na pregovorima u kojima će se jasno jamčiti njegov suverenitet te je osudio sankcije nametnute njegovoj zemlji. Smatra da predstavljaju "napad na zemlju i uvredu po svim međunarodnim pravilima". 

Katar nije zabrinut da će članstvo te zemlje u GCC-u (Vijeće za suradnju u Zaljevu) biti suspendirano, iako njihovi susjedi prijete eskalacijom sankcija protiv Dohe. 

"Ne, ne mogu donijeti takvu odluku jer moraju imati konsenzus", izjavio je Al-Tani u Londonu, aludirajući na šestočlani politički i gospodarski savez zaljevskih zemalja, koji čine i Kuvajt i Oman, dvije zemlje koje su od početka krize prije mjesec dana zauzele neutralno stajalište. 

Rijad i njegovi saveznici 5. lipnja prekinuli su diplomatske veze s katarskim emiratom, optužujući ga za "terorizam" i zatopljenje odnosa s Iranom, velikim rivalom Saudijske Arabije na Bliskom istoku. Dohi su uveli gospodarske sankcije, a Rijad je zatvorio jedinu kopnenu granicu. 

Katarskim obiteljima koje žive na području spomenutih zaljevskih zemalja naredili su da ih napuste. 

Unatoč sankcijama, Katar, najveći svjetski izvoznik ukapljenog plina, u utorak je izvijestio kako njegovu proizvodnju kani povećati za trećinu. 

 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • ivanu 06.07.2017.

    Za sve su krivi smrdljivi,zatucani i genocidni Rusi.

  • Legion0102 05.07.2017.

    sve je to zbunjujuće...nitko ništa ne zna

  • fallout2 05.07.2017.

    možda plenković ponudi pomoć. čovjek je uspješno sudjelovao u pregovorima na strani ukrajine u sporu sa rusijom i hrvatske u sporu sa slovenijom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare