To je to što me zanima!

Krški fenomen: Nakon jače kiše jezero zarobi selo pokraj Rijeke

Dolinu pokraj sela Ponikve ponekad ispuni voda i ono postaje jedna od najatraktivnijih ronilačkih destinacija u zemlji. Zadnji put to čudo prirode je bilo vidljivo krajem studenog...
Vidi originalni članak

Dolinu pokraj sela Ponikve kraj Rijeke ponekad ispuni voda i ono postaje jedna od najatraktivnijih ronilačkih destinacija u zemlji.

Zadnji put to čudo prirode je bilo vidljivo krajem studenog. U Primorju je padala obilna kiša te se ta sva voda počela nakupljati u krškom podzemlju. Na svojem putu dio izlazi na površinu upravo kraj Ponikvi.

Zbog obilne količine ondje se zadržava desetak dana te pomalo otječe dalje kroz prirodne kanale u Bakarski zaljev. Iako je lokalnim stanovnicima to već uobičajeni prizor, roniocima je otvorio jedan zanimljiv svijet. Naime, pod vodom se nađu putevi, suhozidi, dijelovi telefonskih stupova, voćke, pa čak i lovačka čeka. To je svojim aparatom zabilježio poznati hrvatski podvodni fotograf Danijel Frka. U jezero je na pola sata zaronio sa sinom Rankom. Nije im smetala hladna voda od samo devet stupnjeva Celzijevih.

– Pokušavamo zaroniti ondje svake godine. Dubina ponegdje iznosi i 20 metara te je zaista zanimljivo vidjeti dolinu iz jedne drukčije perspektive – kaže Frka. Osobno mu se najviše sviđa zaroniti u proljeće, nakon topljenja snijega. Drveće i cvijeće bude u cvatu te to ispod vode izgleda čarobno.

U vrijeme njihova zarona voda je bila mutna. Frka kaže kako ona postaje bistrija što više voda otječe, no tad imaju manje prostora za ronjenje.

Nešto slično u svijetu može se vidjeti jedino u Austriji u jezeru Grüner See. Iako ono postoji gotovo tijekom cijele godine, svake godine ga iznova napuni voda iz otopljenog snijega. Ispod razine vode nađu se tad klupice, putevi, pa i most. To je privlačilo mnogo ljudi pa se, nažalost, narušila prirodna ravnoteža samog jezera. Svake vodene aktivnosti u tom jezeru vlasti su zabranile početkom ove godine.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Dalibor0704 10.12.2016.

    Da nije opet neka cesta presjekla prirodno oticanje, pa se voda duže zadržava?

  • Igor Petak 10.12.2016.

    Rođen sam u Rijeci, tamo sam i odrastao ali prvi put cujem za ovo jezero!

  • Cukrena 10.12.2016.

    Zanimljivo i neobično.

Komentiraj...
Vidi sve komentare