Obavijesti

News

Komentari 7

Krški fenomen: Nakon jače kiše jezero zarobi selo pokraj Rijeke

Krški fenomen: Nakon jače kiše jezero zarobi selo pokraj Rijeke
7

Dolinu pokraj sela Ponikve ponekad ispuni voda i ono postaje jedna od najatraktivnijih ronilačkih destinacija u zemlji. Zadnji put to čudo prirode je bilo vidljivo krajem studenog...

VIDEO

Dolinu pokraj sela Ponikve kraj Rijeke ponekad ispuni voda i ono postaje jedna od najatraktivnijih ronilačkih destinacija u zemlji.

Zadnji put to čudo prirode je bilo vidljivo krajem studenog. U Primorju je padala obilna kiša te se ta sva voda počela nakupljati u krškom podzemlju. Na svojem putu dio izlazi na površinu upravo kraj Ponikvi.

Zbog obilne količine ondje se zadržava desetak dana te pomalo otječe dalje kroz prirodne kanale u Bakarski zaljev. Iako je lokalnim stanovnicima to već uobičajeni prizor, roniocima je otvorio jedan zanimljiv svijet. Naime, pod vodom se nađu putevi, suhozidi, dijelovi telefonskih stupova, voćke, pa čak i lovačka čeka. To je svojim aparatom zabilježio poznati hrvatski podvodni fotograf Danijel Frka. U jezero je na pola sata zaronio sa sinom Rankom. Nije im smetala hladna voda od samo devet stupnjeva Celzijevih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

– Pokušavamo zaroniti ondje svake godine. Dubina ponegdje iznosi i 20 metara te je zaista zanimljivo vidjeti dolinu iz jedne drukčije perspektive – kaže Frka. Osobno mu se najviše sviđa zaroniti u proljeće, nakon topljenja snijega. Drveće i cvijeće bude u cvatu te to ispod vode izgleda čarobno.

U vrijeme njihova zarona voda je bila mutna. Frka kaže kako ona postaje bistrija što više voda otječe, no tad imaju manje prostora za ronjenje.

Nešto slično u svijetu može se vidjeti jedino u Austriji u jezeru Grüner See. Iako ono postoji gotovo tijekom cijele godine, svake godine ga iznova napuni voda iz otopljenog snijega. Ispod razine vode nađu se tad klupice, putevi, pa i most. To je privlačilo mnogo ljudi pa se, nažalost, narušila prirodna ravnoteža samog jezera. Svake vodene aktivnosti u tom jezeru vlasti su zabranile početkom ove godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'
VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!
INCIDENT U CENTRU ZAGREBA

VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!

ZAGREB U subotu oko podneva kolona muškaraca među kojima je bilo i žena stigla je pred pravoslavnu crkvu na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Imali su zastave s prvim bijelim poljem i puštali su Thompsonove pjesme. Radi se o ekstremno desnoj stranci AHSP na čijem je čelu Dražen Keleminec, koji je jednom već pravomoćno osuđen zbog urlanja ustaškog pozdrava 'za dom spremni'.