To je to što me zanima!

Kruna svetog Edwarda kojom će okruniti Charlesa je od čistog zlata i teži preko dva kilograma

Zbog svoje težine, obično se nosi samo tijekom krunidbenih ceremonija i zamjenjuje se lakšom Carskom državnom krunom tijekom kraljevskih pojavljivanja na sljedećim formalnim prigodama
Vidi originalni članak

Kraljica Elizabeta II, ili Lizzy kako je Britanci iz milja nazivaju, je preminula u 96.godini, a nakon njene smrti na tronu će sjediti njen sin Charles III.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Njega će za nekoliko mjeseci službeno okruniti krunom svetog Edwarda, nazvana po svetom Edwardu Ispovjedniku, a tradicionalno se koristila za krunjenje engleskih i britanskih monarha na njihovim krunidbama od 13. stoljeća.

Izvorna kruna bila je sveta relikvija koja se čuvala u Westminsterskoj opatiji, Edwardovom grobnom mjestu, sve dok regalije nisu bile prodane ili pretopljene kada je Parlament ukinuo monarhiju 1649., tijekom engleskog građanskog rata.

Sadašnja verzija krune sv. Edwarda izrađena je za Charlesa II 1661.

Spektakularna kruna ima metalnu podlogu i izrađena je od čvrstog 22-karatnog zlata podijeljenog na nekoliko dijelova, uključujući traku za glavu, lukove, križeve i nekoliko ljiljana.

Kruna je visoka otprilike trideset centimetara i teži nevjerojatnih 2,23 kilograma.

Zbog svoje težine, obično se nosi samo tijekom krunidbenih ceremonija i zamjenjuje se lakšom Carskom državnom krunom tijekom kraljevskih pojavljivanja na sljedećim formalnim prigodama.

NAPRAVIO SKANDAL Kontroverzni princ Andrew je stajao kraj lijesa, ali nije nosio uniformu već odijelo. Evo i zašto

Kruna je ukrašena s 444 draga i poludraga kamena, neki od njih su na kruni odavno, a neki su dodani tek u 20. stoljeću. Krasi je ljubičasta kapa od baršuna i obrub od krzna hermelina.

Kad nije u upotrebi, kruna svetog Edwarda izložena je javnosti u Kući dragulja u londonskom Toweru i svima je dostupna da je vide.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • MarijanGrdašić 18.09.2022.

    To je krvavo zlato i krvavi dragulji, slažem se. No to je i prilika mnogim avanturistima i lopovima koji bi mogli profitirati od Te krune. Recimo da je ukradu, od zlata naprave poluge a dragulje daju na crno jednog po jednog. Uglavnom glave psihopata ne bi trebalo ukrašavati takvim vrednotama.

  • Pobotchnick Leeyoobo 17.09.2022.

    Dvije kile ukradenog zlata i dragulja. Žalosno je da jedna u prosjeku psihički bolesna obitelj može imati toliko utjecaja na globalnoj razini u tako dugom vremenskom razdoblju.

  • beki2021 17.09.2022.

    Stavio bi mu ja u ruke lopatu

Komentiraj...
Vidi sve komentare