To je to što me zanima!

Krunislav Olujić: Sabor prekoračio svoje ovlasti

Mandatno-imunitetno povjerenstvo ranije je na sjednici predložilo Saboru da se Glavašu ukine imunitet za nastavak kaznenog postupka
Vidi originalni članak

Očito je da je Sabor prekoračio svoje ovlasti, da je preduhitrio s odlukom Vrhovni sud RH, s obzirom na to da je Državno odvjetništvo protiv odluke o ukidanju pritvora od strane izvanraspravnog vijeća Županijskog suda podnijelo i žalbu Vrhovnom sudu RH. Za očekivati je da će Vrhovni sud u najskorijem roku odlučiti o žalbi Državnog odvjetništva, rekao je bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić za HTV. Sabor u subotu nije odobrio ukidanje imuniteta Branimiru Glavašu za pritvaranje, čime mu je omogućio obranu sa slobode, no ukinut mu je imunitet za nastavak kaznenog postupka.
Mandatno-imunitetno povjerenstvo ranije je na sjednici predložilo Saboru da se Glavašu ukine imunitet za nastavak kaznenog postupka zbog optužbi za ratni zločin, ali i da ga se ne pritvori za trajanja njegova zastupničkog mandata "jer to ne može utjecati na ishod postupka". Takvo obrazloženje sporno je zastupnicima SDP-a, HNS-a i IDS-a koji tvrde da se tom odlukom Sabor protuustavno miješa u sudsku vlast.
- Ovako se stječe dojam da je odluka Sabora RH preduhitrila odluku Vrhovnog suda, da je potvrdila majoritet zakonodavne vlasti nad sudbenom vlašću i da će Vrhovni sud u daljnjem postupanju najvjerojatnije biti vezan odlukom zakonodavne vlasti kojom je Gavašu odbijena odluka o dizanju pritvora radi produžetka pritvora, dodao je Olujić u izjavi za HTV.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • udrugabu 13.01.2008.

    ..pa gospodine Mrsicu po Vama ispada da netko koga je narod izabrao u ime tog naroda može raditi što god ga je volja..e vidiš niti on ne može kršiti zakone jer su po Ustavu svi pred zakonom jednaki..malo ste pobrkali lončiće..i smješna mi je tvrdnja da je saborski zastupnik=narod..

  • imrsi25 13.01.2008.

    Svatko je završio pravo!? Cijenjeni! Doista sam ponukan javiti vam se potaknut doista nepromišljenim i neutemeljenim komentarima u vezi odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva Sabora RH i odluke Sabora od 12. siječnja 2008, gdje se u bitnom komentira kako bi puštanje Branimira Glavaša da se brani sa slobode bilo miješanje u sudsku vlast naše države. Prema Ustavu Republike Hrvatske vlast počiva na tri stupa i dijeli se na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Branimir Glavaš je izabran voljom naroda za saborskog zastupnika. Kad je prošli saziv Sabora donio odluku kojom se Branimiru Glavašu oduzima imunitet, te kad ga je sud nakon toga pritvorio, tada u stvari ne samo da mu je bio oduzet imunitet, već je u praksi i stvarnosti on bio suspendiran kao narodni zastupnik. Poznato je da se saborski zastupnik ne može suspendirati, što znači da iako mu se može oduzeti imunitet, istovremeno mu se mora i dalje osigurati njegov rad kao saborskog zastupnika, jer je svaki saborski zastupnik izabran voljom naroda i nitko nema pravo onemogućiti tom dijelu naroda aktivno sudjelovanje u vlasti preko svog izabranog zastupnika. To znači da se sud, kada je donio odluku o pritvaranju Glavaša, grubo ogriješio o zakon i najgrublje zloupotrijebio svoje ovlasti, jer je pritvaranjem ne samo suspendirao saborskog zastupnika, već je onemogućio vlast, volju i glas naroda iskazanu putem svog zastupnika. To nije dopušteno, što znači da posljednja odluka Sabora u vezi Glavaša ne predstavlja tzv. \"miješanje u sudsku vlast\", već se upravo suprotno sud najgrublje miješa u zakonodavnu vlast, isto kao i Državno odvjetništvo svojim neodmjerenim pritiskom i više puta ponovljenim zahtjevima za pritvaranje Glavaša. Glavašu se može oduzeti imunitet, može se i pritvoriti, ali mu se ne može i ne smije onemogućiti rad i djelovanje koje mu je svojom neposrednom voljom povjerio narod, dakle da ga kontinuirano svojom osobom predstavlja i zastupa u Saboru Republike Hrvatske. Zbog toga vam pišem ovo, te predlažem da tu temu pogledate i iz ovdje opisanog kuta. - Je li sud nakon što je pritvorio Glavaša, omogućio mu daljnje djelovanje kao saborskog zastupnika? - Jesu li \"jače\" odluke i pravo naroda ili suda? - Smije li se sudska vlast miješati u rad i odluke zakonodavne vlasti i smije li vršiti pritisak na zakonodavnu vlast? - Je li objektivno i u skladu s općim ljudskim pravima, uz načelo da je svatko nedužan dok mu se pravomoćnom sudskom odlukom ne dokaže krivnja, da izabrani saborski zastupnik (saborski zastupnik = narod!) drži godinama u pritvoru? Eto, to su teme koje bi valjalo malo ozbiljnije istražiti prije nego što se olako i uz predrasude komentira i izvještava u vezi prava Branimira Glavaša da se brani sa slobode. Ivica Mršić

  • menta 13.01.2008.

    Nemam više snage za pljuvanje po ovoj usranoj državi. Nestalo mi pljuvačke...

Komentiraj...
Vidi sve komentare