To je to što me zanima!

Kuća je udaljena 350 metara, a do nje se mora voziti dva sata

Jasmin Đuherić (43) iz Dubočca do kuće udaljene 350 m u Bosanskom Dubočcu ne može preko Save jer više nema skele, nego se mora voziti autom čak dva sata
Vidi originalni članak

Da je, kako je prije bilo, do kuće bi mi trebalo samo nekoliko minuta čamcem, i to na vesla, Jasmin Đuherić (43), koji je sa svojom obitelji u strahu za vlastiti život 1992. godine prebjegao iz rodnog Bosanskog Dubočca i preselio se na drugu obalu Save u Hrvatsku.

Danas ima dvije kuće u dvije zemlje, ali da bi otišao onoj u Bosnu i Hercegovinu i vratio se, mora prijeći stotinjak kilometara, a njegova kuća u Bosanskom Dubočcu od sadašnje kuće u Hrvatskoj udaljena je oko 350 metara. Kad ide u posjet bratu, koji s obitelji živi u Bosanskom Dubočcu, mora se voziti automobilom skoro dva sata. 

Naime, najbliži mu je granični prijelaz u Slavonskom Brodu, do kojeg ima oko 25 kilometara. Kad prijeđe u BiH, do kuće u Bosanskom Dubočcu ostaje mu još tridesetak kilometara. Kako bi posjetio brata i vratio se nazad, treba mu i najmanje stotinjak kuna.

- Prešli smo ovamo, u Hrvatsku, gdje smo u biti stalno i bili, jer je moj otac Husein (86) između dva Dubočca godinama vozio skelu. U zadnjih nekoliko godina pred rat i brat i ja smo s njim radili na skeli. Dnevno smo Savu prelazili po nekoliko desetaka puta jer je ovdje uvijek bilo prometno. Netko je išao u Hrvatsku, a netko u Bosnu. Imali su ljudi imanja i na jednoj i na drugoj strani rijeke. Često su znali u Bosnu ići po ljetinu, koju su onda skelom, koja je bila jedino prijevozno sredstvo između dva Dubočca, prevozili u Hrvatsku. Do Dervente je od Dubočca oko devet kilometara i tamo se išlo kako bi se nešto prodalo ili kupilo, pa i na ćevape - kaže Jasmin. Braća se preko rijeke mogu dozvati i razgovarati.

- Ne radimo to jer danas postoje mobiteli, ali ako bi zatrebalo, i to možemo. Nerijetko sjednem na obalu i gledam preko Save, ipak sam u Bosanskom Dubočcu proživio pola života, ali opet nije mi teško niti ovdje jer sam isto toliko i u Hrvatskoj. Kad me uhvati nostalgija, sjednem u automobil i s roditeljima odem u Bosanski Dubočac da se podsjetimo na one lijepe dane kad smo slobodno plovili preko rijeke. Što možemo, danas je ovako. Iskreno govoreći, voljeli bismo da nam se omogući da možemo čamcem prijeći do svoje kuće u Bosanskom Dubočcu i da se  potom možemo vratiti našem novom domu. Znam da je to sad nemoguće, jer to je sada državna granica, koju bi neki najvjerojatnije zloupotrijebili - rekao nam je Jasmin Đuherić, kojemu je tijekom razgovora pogled stalno bježao preko Save.

Idi na 24sata

Komentari 161

  • niskoristy 27.10.2015.

    A na šta će sa vadit? Program nemaju, a zatucani narod to još jedino puši!

  • niskoristy 27.10.2015.

    @prigorec kaže se "propasti", ali inače si u pravu...

  • niskoristy 27.10.2015.

    @dobravila +++

Komentiraj...
Vidi sve komentare