To je to što me zanima!

'Kuću u Virju smijemo srušiti tek kada rode otiđu u Afriku...'

ČEKAJU ZIMU Obitelj Rengl iz Virja ne smije dovršiti rušenje kuće, zakon im zabranjuje uništavanje gnijezda i uznemiravanje roda dok na svijet dolazi podmladak
Vidi originalni članak

Dogovorili smo da rušenje kuće koju smo počeli jer je dotrajala i prijetila je opasnost od urušavanja odgodimo dok par roda koji se nalazi na dimnjaku ne ode na zimovanje, rekla je Martina Rengl, koja je sa suprugom Marijanom vlasnica kuće na Trgu Prodavić u Virju.

Nakon što rode odlete u Afriku, vlasnici će postaviti novi stup u dogovoru s Društvom za zaštitu ptica i prirode kako bi se na njega stavilo sidrište, koje prema Zakonu o zaštiti ptica i prirode mora biti postavljeno najkasnije do 1. ožujka, na kojem će rode sagraditi novi dom.

Tajnik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka, Tibor Mikuška, pojasnio nam je da prije rušenja dimnjaka ili bilo kojeg drugog objekta na kojem se nalaze rode treba tražiti suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, koje određuje pravila igre. Ministarstvo daje suglasnost te najčešće u krugu od 50-ak metara treba postaviti stup sa sidrištem na kojemu će rode, kad ponovno dođu, sagraditi gnijezdo. To je bračni par Rengel i učinio.

- Zakon zabranjuje uništavanje gnijezda, jaja, mladih i odraslih roda, kao i njihovo uznemiravanja, osobito u trenucima dok na svijet dolazi podmladak. One grade gnijezda po nahođenju – rekao nam je diplomirani inženjer biologije Tibor Mikuška.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • dajac 22.08.2019.

    Oooooooo bože koji smo mi blesav narod

  • 22.08.2019.

    Strava i užas. Važnije rode od ljudi, Bože pomozi nam. Premjestiti gnijezdo i gotova priča.

  • sol 22.08.2019.

    Rode su vaznije one nose djecu pa kaj ste vi mislili, dotada svoju djecu u podstanarstvo! jos zastitite komarce!

Komentiraj...
Vidi sve komentare