To je to što me zanima!

Kuhar u zagrebačkoj školi dobio otkaz: Snimili ga da djeci daje hranu s poda, lizao prste i radio

Hranu koja mu je pala na pod, umjesto da je baci, posložio je na isti pladanj. Također, nije oprao posudu koja mu je ispala već je u istu stavio hranu i posložio hranu na pladanj namijenjen posluživanju djeci
Vidi originalni članak

Kuhar jedne osnovne škole u Zagrebu dobio je izvanredan otkaz u studenom 2020. nakon što su nadzorne kamere u školi otkrile kako poslužuje hranu s poda, ne pere ruke i poslužuje hranu u prljavom posuđu. Nakon otkaza tužio je školu na Općinskom radnom sudu u Zagrebu te je sad nepravomoćno izgubio spor.

Kuhar je tvrdio da je hranu s poda bacio u koš za smeće, a da unutrašnjost posude za koju se tvrdi da je nije oprao zapravo nije ni dotaknula pod. Masku je pomaknuo s lica zbog "nastupa osjećaja panike i stresa uzrokovanog nezgodom" zbog kojega je počeo plitko disati.

- Prema tome diranje lica je bila refleksna, potpuno nesvjesna reakcija - navodi u tužbi.

No, kako su pokazale snimke nadzorne kamere, kuharu je tijekom dostave hrane u drugi razred, na školskom hodniku na pod ispao pladanj s hranom, nakon čega je pokupio hranu i posuđe s poda, te isto odnio u školsku kuhinju. Hranu koja mu je pala na pod, umjesto da je baci, posložio je na isti pladanj. Također, nije oprao posudu koja mu je ispala već je u istu stavio hranu i posložio hranu na pladanj namijenjen posluživanju djeci.

- Šalice koje su bile na podu nije oprao sredstvom za pranje, već ih je samo isprao i složio na sušilo; Tijekom gore opisanih radnji, kuhar je maknuo zaštitnu masku s lica, dirao je rukama lice i nastavio obavljati poslove u kuhinji bez pranja ruku. U 9.57 sati uzeo je kuhinjski papir i pobrisao prolivenu tvar s poda, nakon čega je rukom izgužvao kuhinjski papir i isti stavio na radnu plohu na kojoj je pripremao hranu. U 10.00 sati prstom svoje desne ruke pobrao je hranu s radne plohe i stavljao prst u usta, nakon koje radnje kuhar nije oprao ruke, već je nastavio s pripremom hrane na radnoj plohi - navode iz škole, koju je u postupku zastupao odvjetnik Milko Križanović.

Kasnije je ta hrana poslužena djeci, a kuhar iako je znao da ona nije zdravstveno ispravna nije ni pokušao spriječiti posluživanje.

- Osnovna škola je mjesto gdje se ne smije ugrožavati niti dovoditi u pitanje zdravlje učenika te škola ima nultu stopu tolerancije za svaki oblik grubog kršenja radnih obveza koji za sobom imaju posljedicu nehigijenu i zdravstvenu neispravnost hrane koja se poslužuje učenicima - kaže Križanović.

Kad je vidjela snimke, ravnateljica je kuharu dala izvanredni otkaz, a to je u konačnici potvrdio i sud koji je odbio zahtjev da ga se vrati u školu.

Sud je zaključio kako je kuhar, koji je u školi radio osam godina, postupao protivno svim higijenskim i zdravstvenim standardima, a zasigurno i higijenskim zahtjevima kuharske struke, pa i onima koji su uobičajeni u redovnom kućanstvu prilikom pripremanja i serviranja hrane.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • TaličniTom 02.04.2023.

    Pa i nije to neki veliki krimen! Neće djeci ništa biti ako su pojeli hranu s poda. Koliko puta je svima nama dok smo bili djeca ispala neka hrana iz ruku (najčešće kruh namazan maremeladom ili margarinom ili s masti) i to se samo opet uzelo, malo očistilo i pojelo bez problema! I niko nije umro....

  • TaličniTom 02.04.2023.

    Ovo i slično se sigurno događa svuda di nema stroge kontrole od starne šefa kuhinje. Ko zna što kuhinjsko osoblje sve napravi u kuhinjskom prostoru ako to niko ne vidi!

  • 02.04.2023.

    Konačno jedna konkretna kazna, bez velikog filozofiranja i beskonačnog objašnjavanja. Otkaz.

Komentiraj...
Vidi sve komentare