Obavijesti

News

Komentari 27

Kuhar u zagrebačkoj školi dobio otkaz: Snimili ga da djeci daje hranu s poda, lizao prste i radio

Kuhar u zagrebačkoj školi dobio otkaz: Snimili ga da djeci daje hranu s poda, lizao prste i radio

Hranu koja mu je pala na pod, umjesto da je baci, posložio je na isti pladanj. Također, nije oprao posudu koja mu je ispala već je u istu stavio hranu i posložio hranu na pladanj namijenjen posluživanju djeci

VIDEO

Kuhar jedne osnovne škole u Zagrebu dobio je izvanredan otkaz u studenom 2020. nakon što su nadzorne kamere u školi otkrile kako poslužuje hranu s poda, ne pere ruke i poslužuje hranu u prljavom posuđu. Nakon otkaza tužio je školu na Općinskom radnom sudu u Zagrebu te je sad nepravomoćno izgubio spor.

Kuhar je tvrdio da je hranu s poda bacio u koš za smeće, a da unutrašnjost posude za koju se tvrdi da je nije oprao zapravo nije ni dotaknula pod. Masku je pomaknuo s lica zbog "nastupa osjećaja panike i stresa uzrokovanog nezgodom" zbog kojega je počeo plitko disati.

- Prema tome diranje lica je bila refleksna, potpuno nesvjesna reakcija - navodi u tužbi.

No, kako su pokazale snimke nadzorne kamere, kuharu je tijekom dostave hrane u drugi razred, na školskom hodniku na pod ispao pladanj s hranom, nakon čega je pokupio hranu i posuđe s poda, te isto odnio u školsku kuhinju. Hranu koja mu je pala na pod, umjesto da je baci, posložio je na isti pladanj. Također, nije oprao posudu koja mu je ispala već je u istu stavio hranu i posložio hranu na pladanj namijenjen posluživanju djeci.

- Šalice koje su bile na podu nije oprao sredstvom za pranje, već ih je samo isprao i složio na sušilo; Tijekom gore opisanih radnji, kuhar je maknuo zaštitnu masku s lica, dirao je rukama lice i nastavio obavljati poslove u kuhinji bez pranja ruku. U 9.57 sati uzeo je kuhinjski papir i pobrisao prolivenu tvar s poda, nakon čega je rukom izgužvao kuhinjski papir i isti stavio na radnu plohu na kojoj je pripremao hranu. U 10.00 sati prstom svoje desne ruke pobrao je hranu s radne plohe i stavljao prst u usta, nakon koje radnje kuhar nije oprao ruke, već je nastavio s pripremom hrane na radnoj plohi - navode iz škole, koju je u postupku zastupao odvjetnik Milko Križanović.

Kasnije je ta hrana poslužena djeci, a kuhar iako je znao da ona nije zdravstveno ispravna nije ni pokušao spriječiti posluživanje.

- Osnovna škola je mjesto gdje se ne smije ugrožavati niti dovoditi u pitanje zdravlje učenika te škola ima nultu stopu tolerancije za svaki oblik grubog kršenja radnih obveza koji za sobom imaju posljedicu nehigijenu i zdravstvenu neispravnost hrane koja se poslužuje učenicima - kaže Križanović.

Kad je vidjela snimke, ravnateljica je kuharu dala izvanredni otkaz, a to je u konačnici potvrdio i sud koji je odbio zahtjev da ga se vrati u školu.

Sud je zaključio kako je kuhar, koji je u školi radio osam godina, postupao protivno svim higijenskim i zdravstvenim standardima, a zasigurno i higijenskim zahtjevima kuharske struke, pa i onima koji su uobičajeni u redovnom kućanstvu prilikom pripremanja i serviranja hrane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi