To je to što me zanima!

Kulturocid u Jalžabetu: Lopovi su opljačkali drevno nalazište

Radi se o spomeniku nulte kategorije, a u ovoj organiziranoj pljački moralo je sudjelovati više ljudi. U potrazi za zlatom, lopovi iskapaju vrijedna arheološka nalazišta
Vidi originalni članak

Ovo što se dogodilo je najgori kulturocid kojim su i europske institucije šokirane, rekao nam je zgroženo dr. Saša Kovačević iz Instituta za arheologiju kad je u utorak shvatio da je netko opljačkao jedan od najvećih prapovijesnih humaka u Europi, u općini Jalžabet u Varaždinskoj županiji. Na tom vrijednom nalazištu netko je iskopao jamu duboku desetak metara i, pretpostavlja se, uzeo vrijedne arheološke nalaze.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Radi se o spomeniku nulte kategorije, a u ovoj organiziranoj pljački moralo je sudjelovati više ljudi. U potrazi za zlatom, lopovi iskapaju vrijedna arheološka nalazišta, a zlato vrlo rijetko tamo i pronađu. Pretpostavlja se da su našli i ukrali nalaze koji su nam vrlo važni u kulturološkom smislu - kaže nam dr. Kovačević.

Iz PU varaždinske izvijestili su u utorak kako rade očevid i tragaju za drskim počiniteljima.      

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Trunpa 13.09.2017.

    Znaju samo da je opljačkano a neznaju što ?

  • Kriticar87 12.09.2017.

    Prvo zatvore crkvu kao ne treba im,onda odrzavaju misu u vatrogasnon domu. Sada su opljackali nesto sto i sami neznaju sta pa koji im je jarac u tom jalzabetu...

  • fenix77 12.09.2017.

    Treba pretresti malo novog moćnika, zna se, kojem poslovni "ortaci" izvrše sujicid!!! Mladi nivi moćnik kojem ljudi nisu sveti, gdje će onda biti kulturno dobro, osim ako ima vrijednost zlata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare