To je to što me zanima!

Kvaka članka 89.: Evo oko čega se spore eksperti za Ustav

Ustavni stručnjak Podolnjak kaže da Ustavni sud nema ovlasti poništiti izbore zbog kršenja predizborne promidžbe od strane sudionika. Sanja Barić i Mato Palić pak od početka govore kako Milanović krši Ustav
Vidi originalni članak

Ustavni sud se, u odluci da Zoran Milanović ne može biti mandatar čak i ako podnese ostavku na mjesto predsjednika, pozvao na članak 89. Ustava RH koji kaže: "Kad se utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud će o tome obavijestiti javnost putem sredstava javnog priopćavanja, po potrebi upozoriti nadležna tijela, a u slučaju povrede koja je utjecala ili je mogla biti od utjecaja na rezultat izbora, poništit će sve ili pojedine izborne radnje i odluke, koje su prethodile takvoj povredi".

To je podijelilo i ustavne stručnjake.

Ustavni stručnjak Robert Podolnjak, koji je bio kandidat Mosta u 3. izbornoj jedinici, tvrdi da ovo upozorenje Ustavnog suda nikakvo uporište u Ustavu i ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

- Ustavnopravno, odluka nema blage veze s Ustavom, odnosno to što oni nazivaju priopćenje ili upozorenje. Kad govorimo o ovome, treba se vratiti na ono prvo upozorenje od prije mjesec dana. Tad sam rekao da Ustavni sud nema ovlast poništiti izbore zbog kršenja predizborne promidžbe od pojedinih sudionika, pa i od strane predsjednika Republike, naveo je Podolnjak.

POLITIKA POVUCI-POTEGNI Kako mogu do 76 ruku? Zaigraj 'Mandataru, ne ljuti se!' Pomozi Zokiju i Plenkiju da slože većinu

Ističe da se izbori mogu poništiti zbog ozbiljnih kršenja u izbornoj proceduri koja se odnosi na otuđivanje izbornog rezultata, postupanje biračkih odbora, izbornih povjerenstava, odnosno na ono što je moglo bitno utjecati na izborni rezultat.

- Ustavni sud nije mogao tijekom izbornog postupka pa ni sada poništiti izbore. Oni su sad konstatirali da je predsjednik Republike ipak na neki način sudjelovao i da nije slušao upozorenje. Na koji način je to moglo utjecati na izbore, nitko to ne zna, to se ne može kvantificirati niti odrediti u bilo kojem smislu je li predsjednik nekom pomogao ili odmogao. Nedvojbeno je da se izbore nije moglo poništiti - kazao je Podolnjak pa nastavio:

'TREBA GA UKINUTI' Raspudić žestoko: Ustavni sud je najsramotnija institucija u Hrvatskoj i parapolitičko tijelo!

- E sad – ovo upozorenje se i dalje poziva na njegovu ustavnu ovlast da nadzire ustavnost i zakonitost provedenih izbora. Međutim, prema svemu sudeći, izbori su, dodao je, provedeni u skladu sa zakonom i ustavom i Ustavni sud će nakon što DIP utvrdi konačne službene rezultate donijeti odluku da su provedeni s ustavim i zakonom. Nakon toga slijedi konstituiranje Sabora. Izabrani zastupnici imaju mogućnost izabrati osobu za mandatara prema svom izboru.

Barić i Palić: Predsjednik je kontinuirano kršio Ustav 

Svoje mišljenje izrazili su brojni političari i ustavni stručnjaci. Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kaže da je "Ustavni sud doveden u stravičnu situaciju jer je predsjednik kontinuirano kršio Ustav RH".

- Mislim da je krajnje vrijeme da svi prihvatimo da svi živimo pod Ustavom i pod određenim pravilima koja se odnose na sve, pa i na predsjednika RH. Bilo bi dobro da shvatimo da je osoba koja stalno krši Ustav predsjednik RH - rekla je Barić za Večernji list.

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić također je naglasio da je Ustavni sud još ranije upozorio Milanovića i SDP da aktualni predsjednik Republike ne može biti njihov premijerski kandidat na izborima niti smije sudjelovati u kampanji.

- Jedino Ustav može ograničiti narod i nitko osim Ustava, a jedino tijelo koje postoji u Republici Hrvatskoj koje je ovlašteno tumačiti Ustav je Ustavni sud. Mi možemo misliti o današnjoj u odluci, odnosno upozorenju i priopćenju Ustavnog suda što god hoćemo, ali to je jedina službena interpretacija Ustava Republike Hrvatske koja postoji - naglasio je.

Tomaševiċ i Most komentirali Ustavni sud

Tomislav Tomašević je pak odluku Ustavnog suda nazvao protuustavnom navodeći da je sada najvažnije konstituirati Sabor.

- Odluka Ustavnog suda nema nikakvog uporišta u Ustavu. Kad smo predavali kandidature u Sabor pozvali smo Ustavni sud i DIP da se očituju hoće li izbori biti regularni, drže li se svi upozorenja ili ne i da to naprave najkasnije na dan izborne šutnje tako da bez obzira na rezultate izbora svi znaju na čemu su. Oni to nažalost nisu napravili. Nisu niti upozoravali. Niti u jednom trenutku nisu rekli da Milanović krši nihovo upozorenje. Nisu rekli koja bi sankcija bila niti na čemu bi je temeljili, dokad vrijedi ta zabrana Milanoviću? I gdje piše u Ustavu da je takva sankcija moguća? Ukoliko izbori nisu bili kontaminirani, kako to da se Milanoviću zabranjuje da bude mandatar?, upitao je Tomašević.

POSTIZBORNI PREGOVORI Utrka za većinom. DP-ovac: 'Još nismo odlučili s kime ćemo ići'. Oglasio se šef Ustavnog suda!

I Nino Raspudić iz Mosta izjavio je pak da odluka Ustavnog suda nema uporište za to u Ustavu i zakonu. Ustavni sud je parapolitičko tijelo isluženih HDZ-ovih kadrova, dijelom SDP-ovih. To je skandalozno, to je najsramotnija institucija u Hrvatskoj i mi odavno govorimo da bi ih trebalo ukinuti i prebaciti ovlasti na Vrhovni sud - rekao je. 

Idi na 24sata

Komentari 112

  • mamba2 22.04.2024.

    Ako Milanovic ode na WC ustavni sud je dužan da ga upozori da prije toga mora dati ostavku a onda tek može dobiti WC papir.

  • 21.04.2024.

    Koliko neradnika se tuče za fotelje ... Odvratno, treba ih tužit što nas zlostavljaju i nisu sposobni niti kad im građani uredno daju glas, složiti vlast. I oni bi vladali ?! Ma nitko nije uopće trebao izaći na izbore pa nek bude zbilja Svjetski dan cirkusa

  • JDL 21.04.2024.

    Ustavni sud je u pravu. Predsjednik konstantno krši Ustav tj. zakone koji su temeljeni na Ustavu i koji su legalnom putem izglasani u  Saboru. Svakom je jasno da Predsjednik svih građana mora biti prije svega nepristran, to mu piše u zakonu, pa čak i da ne piše, čovjek mora biti ograničenog shvaćanja ako to ne razumije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare