Obavijesti

News

Komentari 114

Kvaka članka 89.: Evo oko čega se spore eksperti za Ustav

Kvaka članka 89.: Evo oko čega se spore eksperti za Ustav

Ustavni stručnjak Podolnjak kaže da Ustavni sud nema ovlasti poništiti izbore zbog kršenja predizborne promidžbe od strane sudionika. Sanja Barić i Mato Palić pak od početka govore kako Milanović krši Ustav

VIDEO

Ustavni sud se, u odluci da Zoran Milanović ne može biti mandatar čak i ako podnese ostavku na mjesto predsjednika, pozvao na članak 89. Ustava RH koji kaže: "Kad se utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud će o tome obavijestiti javnost putem sredstava javnog priopćavanja, po potrebi upozoriti nadležna tijela, a u slučaju povrede koja je utjecala ili je mogla biti od utjecaja na rezultat izbora, poništit će sve ili pojedine izborne radnje i odluke, koje su prethodile takvoj povredi".

To je podijelilo i ustavne stručnjake.

Ustavni stručnjak Robert Podolnjak, koji je bio kandidat Mosta u 3. izbornoj jedinici, tvrdi da ovo upozorenje Ustavnog suda nikakvo uporište u Ustavu i ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

- Ustavnopravno, odluka nema blage veze s Ustavom, odnosno to što oni nazivaju priopćenje ili upozorenje. Kad govorimo o ovome, treba se vratiti na ono prvo upozorenje od prije mjesec dana. Tad sam rekao da Ustavni sud nema ovlast poništiti izbore zbog kršenja predizborne promidžbe od pojedinih sudionika, pa i od strane predsjednika Republike, naveo je Podolnjak.

Kako mogu do 76 ruku? Zaigraj 'Mandataru, ne ljuti se!' Pomozi Zokiju i Plenkiju da slože većinu
Kako mogu do 76 ruku? Zaigraj 'Mandataru, ne ljuti se!' Pomozi Zokiju i Plenkiju da slože većinu

Ističe da se izbori mogu poništiti zbog ozbiljnih kršenja u izbornoj proceduri koja se odnosi na otuđivanje izbornog rezultata, postupanje biračkih odbora, izbornih povjerenstava, odnosno na ono što je moglo bitno utjecati na izborni rezultat.

- Ustavni sud nije mogao tijekom izbornog postupka pa ni sada poništiti izbore. Oni su sad konstatirali da je predsjednik Republike ipak na neki način sudjelovao i da nije slušao upozorenje. Na koji način je to moglo utjecati na izbore, nitko to ne zna, to se ne može kvantificirati niti odrediti u bilo kojem smislu je li predsjednik nekom pomogao ili odmogao. Nedvojbeno je da se izbore nije moglo poništiti - kazao je Podolnjak pa nastavio:

Raspudić žestoko: Ustavni sud je najsramotnija institucija u Hrvatskoj i parapolitičko tijelo!
Raspudić žestoko: Ustavni sud je najsramotnija institucija u Hrvatskoj i parapolitičko tijelo!

- E sad – ovo upozorenje se i dalje poziva na njegovu ustavnu ovlast da nadzire ustavnost i zakonitost provedenih izbora. Međutim, prema svemu sudeći, izbori su, dodao je, provedeni u skladu sa zakonom i ustavom i Ustavni sud će nakon što DIP utvrdi konačne službene rezultate donijeti odluku da su provedeni s ustavim i zakonom. Nakon toga slijedi konstituiranje Sabora. Izabrani zastupnici imaju mogućnost izabrati osobu za mandatara prema svom izboru.

Barić i Palić: Predsjednik je kontinuirano kršio Ustav 

Svoje mišljenje izrazili su brojni političari i ustavni stručnjaci. Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kaže da je "Ustavni sud doveden u stravičnu situaciju jer je predsjednik kontinuirano kršio Ustav RH".

- Mislim da je krajnje vrijeme da svi prihvatimo da svi živimo pod Ustavom i pod određenim pravilima koja se odnose na sve, pa i na predsjednika RH. Bilo bi dobro da shvatimo da je osoba koja stalno krši Ustav predsjednik RH - rekla je Barić za Večernji list.

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić također je naglasio da je Ustavni sud još ranije upozorio Milanovića i SDP da aktualni predsjednik Republike ne može biti njihov premijerski kandidat na izborima niti smije sudjelovati u kampanji.

- Jedino Ustav može ograničiti narod i nitko osim Ustava, a jedino tijelo koje postoji u Republici Hrvatskoj koje je ovlašteno tumačiti Ustav je Ustavni sud. Mi možemo misliti o današnjoj u odluci, odnosno upozorenju i priopćenju Ustavnog suda što god hoćemo, ali to je jedina službena interpretacija Ustava Republike Hrvatske koja postoji - naglasio je.

Tomaševiċ i Most komentirali Ustavni sud

Tomislav Tomašević je pak odluku Ustavnog suda nazvao protuustavnom navodeći da je sada najvažnije konstituirati Sabor.

- Odluka Ustavnog suda nema nikakvog uporišta u Ustavu. Kad smo predavali kandidature u Sabor pozvali smo Ustavni sud i DIP da se očituju hoće li izbori biti regularni, drže li se svi upozorenja ili ne i da to naprave najkasnije na dan izborne šutnje tako da bez obzira na rezultate izbora svi znaju na čemu su. Oni to nažalost nisu napravili. Nisu niti upozoravali. Niti u jednom trenutku nisu rekli da Milanović krši nihovo upozorenje. Nisu rekli koja bi sankcija bila niti na čemu bi je temeljili, dokad vrijedi ta zabrana Milanoviću? I gdje piše u Ustavu da je takva sankcija moguća? Ukoliko izbori nisu bili kontaminirani, kako to da se Milanoviću zabranjuje da bude mandatar?, upitao je Tomašević.

Utrka za većinom. DP-ovac: 'Još nismo odlučili s kime ćemo ići'. Oglasio se šef Ustavnog suda!
Utrka za većinom. DP-ovac: 'Još nismo odlučili s kime ćemo ići'. Oglasio se šef Ustavnog suda!

I Nino Raspudić iz Mosta izjavio je pak da odluka Ustavnog suda nema uporište za to u Ustavu i zakonu. Ustavni sud je parapolitičko tijelo isluženih HDZ-ovih kadrova, dijelom SDP-ovih. To je skandalozno, to je najsramotnija institucija u Hrvatskoj i mi odavno govorimo da bi ih trebalo ukinuti i prebaciti ovlasti na Vrhovni sud - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi