To je to što me zanima!

Lalovcu prekipjelo - zakonom će zaštititi građane od banaka

Ministar financija Boris Lalovac je potvrdio da u lipnju počinje s izradom Zakona o stambenom kreditiranju kojim će se zabraniti financiranje špekulativnim kapitalom
Vidi originalni članak

Ministar financija Boris Lalovac u Splitu je potvrdio da u lipnju počinje s izradom velikog i sveobuhvatnog Zakona o stambenom kreditiranju kojim će se zabraniti financiranje špekulativnim kapitalom, ali i u koji će biti 'ugrađena sudska praksa' koja se stvara u slučajevima kredita u švicarskom franku. Po svemu sudeći, stambeni krediti bit će mogući samo u kunama ili eurima, piše Tportal.

Rekao je da razgovara s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem kako implementirati sudsku praksu u novo zakonsko rješenje,  te dodao da će sve što može, ići u korist potrošača.

Ministar se gotovo otvoreno sukobio s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem, glavnim ekonomistom Splitske banke Zdeslavom Šantićem i predsjednikom uprave PBZ-CO mirovinskog osiguranja Dubravkom Štimcem. Puna dva sata Lalovac i bankari prebacivali su lopticu odgovornosti za krizu i dužničko ropstvo u Hrvatskoj.

Vujčić se pohvalio mjerama HNB-a koje su na početku krize osigurale stabilnost financijskog sustava - zauzdavanjem kreditnog rasta do 2008. godine , implicitnim porezom na kredite i visokom obveznom pričuvom banaka, što je dovelo do visoke likvidnosti banaka. 

- Kao tehnokrati smo napravili ono za što smo plaćeni, održali smo likvidnost i kupili vrijeme za reforme. Ostatak je na drugima - kazao je Vujčić. Tvrdi i da održavanje politike tečaja kune 'nije nečiji fetiš i uvjetovana je štednjom u stranim valutama, a odustajanje od toga po njemu bi ugrozilo stabilnost sustava. Nije ni potrebno jer Hrvatska ima strukturni višak likvidnosti četiri do pet puta veći od prosjeka EU-a, a još 20 milijardi kuna može se osloboditi kroz puštanje obvezne pričuve.

- Poanta regulatora je da učini bankovni sustav stabilnim i sigurnim, a ne da štiti one koji uzimaju kredite - dodao je i ustvrdio da u slučaju franak 'ljudi i dalje ne razumiju'.

Lalovac im nije ostao dužan nakon što se našalio da je, eto, konačno odgovorio na pitanje kad će sjesti za isti stol s bankarima, javlja Tportal.

- Tehnički, po knjigama, sve ovo što govorite je istina. Ali kada izađete iz ove dvorane postoji i realni svijet, zar je financijski sustav sam sebi svrha?! Pored svih tih ravnoteža žarišne točke ipak moraju izbiti na površinu, poput nezaposlenosti, nedovršenih projekata ili firmi u stečaju. Možda u javnosti izgleda kao da napadam banke, ali one jednostavno moraju snositi dio troškova krize. Moraju! One su jedan od glavnih generatora - kazao je Lalovac 

Idi na 24sata

Komentari 41

  • nikluk20 15.06.2015.

    zanima me da li se može lalovca ustoličiti kao ministra nestranačkog....

  • ljubica ljubičica_1 02.06.2015.

    Za sve ovo likvarenje banaka kriva je država.Sad samo lud može dići kredit !

  • muzna krava 02.06.2015.

    Nije problem Lalovcu, što mora štiti građane od banaka. On ima još veći problem, što mora štiti građane i od Vrdoljaka.Zakonski rok plačanja,60 dana. Poduzetnici idu u trgovačke centre tražiti novac za robu,koja je isporučena u 10 mjesecu prošle godine. Pa oni nisu podmirili svoje obaveze prema svoji dobavljavima, i tako to ide u krug, no međutim ako niste podmirili obaveze prema Hep-u ide zatezna kamata, a prema T-comu ide ovrha . Pa u kojoj mi to državi živimo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare