To je to što me zanima!

Lančić u nacističkom kampu pokrenuo potragu za žrtvom

Na jednoj strani lančića piše "Mazal Tov" s datumom 3. srpnja 1929 i riječ "Frankfurt." Na drugoj je hebrejsko slovo koje znači "bog" i tri male Davidove zvijezde
Vidi originalni članak

Tijekom iskapanja u bivšem nacističkom logoru Sobiboru u Poljskoj pronađen je lančić koji je pripadao zasad nepoznatoj žrtvi, kažu istražitelji koji su pokrenuli potragu za njezinom obitelji.

Jedan od pronađenih predmeta navodno je pripadao djevojčici iz Frankfurta, objavio je muzej Yad Vashem u Izraelu.

Na jednoj strani lančića piše "Mazal Tov" ("čestitam" na hebrejskom jeziku) s datumom 3. srpnja 1929 i riječ "Frankfurt."

Na drugoj je hebrejsko slovo koje znači "bog" i tri male Davidove zvijezde.

Lančić je otkrio tim stručnjaka iz Poljske, Nizozemske i Izraela koji vjeruju da je pao između drvenih dasaka kada je otrgut sa žrtve dok su je nacisti odvodili u plinsku komoru.

U Yad Vashemu kažu da se možda radi o Karolini Cohn i pozivaju članove obitelji ili bilo koga tko ju je poznavao da se jave muzeju.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Stajp 16.01.2017.

    Ma da.. sve je bilo bas onako kako nam je pobjednik reka!.. 6miliona zidova smakil i samo su radi njih krenili u rat.. a da netko malo baci pogled na zidovski popis zidova prije i poslje rata?.. Brojcano stanje se povecalo.. kako je to moguce.. To se nitko ne pita.. jer to ti sigurno nece stavit na tv da gledas!.. 25+miliona rusa.. 9+miliona njemaca.. a navodni veliki pobjednik usa i njegovi veliki saveznici velika britanija i francuska su imali manje zrtava nego tadasnja jugoslavija.. Pa sad se malo upitajte preko cijih ledja su tu pobjedu odnili... A sto se tica zrtava..totalno su nebitni svi osim zidova.. ovi svi ostal su bili mozda majmuni il nekakva slicna vrste zivotinja??.. Nismo zivili u to vrime i ne mozemo tvrdit da je sve bilo kako nam prezentiraju godinama.. stalno cupaju iz rukava nekakve nove dokaze o jadnim zidovima.. Evo ti jadni zidovi imaju svoju drzavu od 1948 i svi svojim ocima danas mogu vidit sta rade i po tome sudit.. A usa ruse..pale.ubijaju...itd.. sta je god potrebno napravit samo da mogu doc do resursa neke drzave.. svi to danas gledate a i dalje samo pljujete po davno nestalim drzavama.. To ce vam sigurno poboljsat zivotni standard!!

  • centarfor 15.01.2017.

    Kod nas a i u svijetu stručnjaci ne traže stvari među daskama.. To obično rade obični radnici.

  • Mthesecond 15.01.2017.

    Koja gamad,koje ˝životinje˝,koji neljudi su bili ti nacisti,fašisti i oni koji su im služili,te zločine radili...Baš mi prošlo kroz glavu čitajući ovu priču...Pokretači sveg zla koje je došlo poslije,oni su ti koji su otvorili pandorinu kutiju i poslije im se to obilo o glavu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare