To je to što me zanima!

Laserima gađali 13 aviona pri polijetanju i slijetanju na pistu

Piloti kažu da odbijanje laserske zrake od višeslojnog stakla pilotske kabine izaziva snažan bljesak koji ih može zaslijepiti na nekoliko sekundi ili čak nekoliko minuta
Vidi originalni članak

Agencija za civilno zrakoplovstvo priopćila je u utorak da su se u Hrvatskoj u zadnje dvije godine zaredali incidenti u kojima pojedinci ili skupine laserom gađaju avione. Tijekom slijetanja i polijetanja laserom se može zaslijepiti pilota i skriviti čak pad aviona, a u Hrvatskoj su 'napadnuti' 13 puta u zadnje dvije godine. Jedan incident je zabilježen u Puli, ostali u Zagrebu, a šest napadnutih aviona je u vlasništvu Croatia Airlinesa, piše Jutarnji list. 

Po Pravilniku o aerodromima u krugu od 18,5 kilometara oko zračne luke zabranjeno je svako lasersko zračenje. Piloti kažu da odbijanje laserske zrake od višeslojnog stakla pilotske kabine izaziva snažan bljesak koji ih može zaslijepiti na nekoliko sekundi ili čak nekoliko minuta što je iznimno opasno ako je avion 15 do 20 metara iznad piste prilikom polijetanja ili slijetanja. 

Kako piše Jutarnji, osvjetljavanje laserima nekada dolazi slučajno iz kafića, a ponekad i namjerno kao u Velikoj Gorici kad su gosti s obližnje zabave laserima ometali slijetanje aviona. Nakon prijave su privedeni.

U Americi se ovakav 'napad' tretira kao terorističko djelovanje. 

>>> Izvorni tekst možete pročitati u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Idi na 24sata

Komentari 7

  • supernova 22.09.2011.

    'gađali'?

  • nefer 21.09.2011.

    opasni su laseri i na cestama, recimo zaslijepe vozaca busa ili teretnog vozila..

  • zippysnake 21.09.2011.

    To je pokusaj ubojstva s predumisljajem, te pocinioce , bilo maloljetne ili punoljetne treba obavezno tako tretirati i osudit na 5 godina zatvora; i to odmah molim, inace cemo biti svjedoci zrakoplovne nesrece sa 100-tinjak mrtvih!! To je isti slucaj kao kad ubojice bacaju kamen sa mosta preko autoputa; znaci svjesno zele smrt nepoznatih osoba!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare