To je to što me zanima!

Lecha i Mariu Kaczynski su pokopali uz narodne junake

Pogreb predsjedničkog para Kaczyinski počeo je u 14 sati. Nakon mise, lijesove s njihovim tijelima su položili u kriptu wawelske katedrale u Krakovu
Vidi originalni članak

Pogreb predsjedničog para Kaczynski počeo je u 14 sati. Misu za Mariju i Lecha Kaczynskog trebao je voditi osobni izaslanik pape Benedikta XVI, Angelo Sodano, no morao je zbog oblaka vulkanske prašine otkazati svoj dolazak. Nakon mise u Bazilici Svete Marije pogrebna povorka je prošla ulicom Grodzka do povijesne utvrde Wawel u kojoj su dvorac i katedrala. Lijesovi s tijelima Marije i Lecha Kaczynski položeni su u kriptu 'srebrnih zvona' wawelske katedrale, uz poljske kraljeve i junake. Krakovski nadbiskup Dziwisz predvodio je obred polaganja tijela. Ceremonija je završila oko 18 sati izrazima sućuti predstavnika stranih delegacija rodbini i prijateljima predsjedničkog para. Katedralu su nakon toga otvorili za javnost.

MEDVEDEV STIGAO, OBAMA OTKAZAO
Na sprovod su uspjeli doći ruski predsjednik Medvedev, predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, te delegacije iz Slovačke i Mađarske. Američki predsjednik Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel otkazali su svoj dolazak na pogreb poljskog predsjedničkog para Kaczynski. Zbog oblaka vulkanske prašine, koji je zatvorio gotovo sav zračni promet nad Europom, na sprovod Lecha Kaczynskog nisu došli ni hrvatski predsjednik Josipović, švedski kralj Carl XVI Gustaf, finska predsjednica Tarja Halonen te španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i kralj Juan Carlos I. Izaslanstva Egipta, Makedonije, Indije, Japana, Južne Koreje, Meksika, Novog Zelanda i Pakistana također nisu bili na pogrebu. Osobni izaslanik pape Benedikta XVI, trebao je voditi misu u wawelskoj katedrali u Krakovu, no otkazao je svoj dolazak. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy također nije bio na pogrebu. Slovenski predsjednik na sprovod je krenuo automobilom.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • dgergea112233 18.04.2010.

    bitno da se u bosnu ide, hebala ih bosna u tri pi..materine, do kad ce tim smrdljivim bosancima guzicu lizat, zaboravite vise tu bosnu i hebali ih aknići ili kak se vec ta pri*izdina zove. Ovo je bilo bitnije pd aknića a nitko od nasih nije otisao, E TO JE SRAMOTA!!!

  • klek1 18.04.2010.

    Prijatelji moji tako će pokopati i Josipovića a i haskija (milanović).Borci za Hrvatsku,bez dana pod puškom

  • 25sat 18.04.2010.

    Ne mogu vjerovat ! Ovi izginuli prije 70 godina, i tamo se mora pokazati, a ovi nesretnici (još uz to i prijateljski narod) prije 7 dana i ne može nitko od naših njuški da se pojavi na ispraćaju !

Komentiraj...
Vidi sve komentare