To je to što me zanima!

Lesar: Kosor bi zbog izbornih jedinica mogla odgoditi izbore

Ustavni sud ustvrdio je kako težina biračkog tijela 2007. nije bila ista u pojedinim jedinicama. Preporučljivo je da se zakon mijenja najmanje godinu dana prije izbora
Vidi originalni članak

Hrvatski laburisti poslat će u Sabor prijedlog izmjene Zakona o izbornim jedinicama. Cilj je učiniti građane ravnopravnima, piše Večernji list. Prema njemu treba biti šest izbornih jedinica, a ne 10. Prva izborna jedinica bi bio Grad Zagreb. Svaka jedinica imala bi onoliko zastupnika u Saboru ovisno o broju birača. Najviše, po 25 zastupnika, imao bi Grad Zagreb i šesta izborna jedinica koju čine Istarska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Zadarska županija. Najmanje bi imala druga izborna jedinica Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, 20 zastupnika. 

Ustavni sud već je 2007. godine ustvrdio kako težina biračkog glasa u pojedinim jedinicama nije bila ista. Dragutin Lesar misli kako bi odluka Ustavnog suda, koja je došla u prosincu, mogla poslužiti premijerki kao opravdanje da odgodi izbore do ožujka 2012. godine. Preporučljivo je mijenjati zakon o jedinicama najkasnije godinu dana prije. Lesar tvrdi kako je čuo da ministar uprave Davorin Mlakar radi na tome.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • marnik954 07.01.2011.

    D. Lesar, zaista i jeste iz naroda! On upravo prenosi glas naroda (pri tome ne mislim na one, već opredijeljene zbog nekih interesa) i to se dakako već prepoznaje u običnom puku, koji živi od rada, a ne od opljačkanog, otetog ili nekog drugog oblika kriminaliteta. Narod će morati sa vrata jednom skinuti jaram, nadam se, ne revolucijom,nego dijalogom.A za to nam je potreban razuman partner. Po meni je dovoljno da Hrvatsku čine 3-5 regija, pedesetak (50) gradova i najviše do 100 općina. I još nešto! Svima limitirati primanja na prosječnu neto plaću u Hrvatskoj, bez obzira o kome se radilo i to sve do izlaska iz krize. Nezaposlenima omogućiti posao u javnim radovima (ima puno mogućnosti) Neoliberalne-štetne zakone ukinuti i donijeti zakone koji će štititi državu i njene građane.....!!!Vratiti povjerenje u pravnu državu mogu samo sposobni i neokaljani ljudi.

  • vilhelm 05.01.2011.

    Nisan ni u jednoj stranci,ali ovi laburisti su pravi ako pratite sabor jedini Lesar ima diskusiju sa argumentima i vidi se da je čovjek iz naroda toga se mnogi boje,jer bez naroda nema ni DRŽAVE.

  • tomyk 05.01.2011.

    Svaka stranka s boji izbora jer ima mutnu prošlost jedino laburisti ne i bore se pošteno za vsaki glas.I to ne podmetanjem i međusobnim prepucavanjem tko je koliko nego ovakvim i drugim pametnim prijedlozima.Samo pošteno laburisti naprijed.

Komentiraj...
Vidi sve komentare