To je to što me zanima!

Lesar: Neka Vlada uključi i Sabor u pregovore o TTIP-u

Interpelaciju su inicirali laburisti koji ne vide razloge zašto Vlada podupire TTIP i govori o "jedinstvenoj prilici za izvoz, a ne i o mogućim problemima uvoza
Vidi originalni članak

Desetero oporbenih zastupnika potpisalo je interpelacije o radu Vlade u pregovorima o Transatlantskom trgovinskom investicijskom sporazumu (TTIP) i zatražilo je od Vlade da u pregovore uključi i Sabor. 

Interpelaciju su inicirali laburisti koji ne vide razloge zašto Vlada "snažno podupire popisivanje TTIP-a", te govori samo o "jedinstvenoj prilici za izvoz, ali ne i o mogućim problemima uvoza". Dragutin Lesar nada se da najava Vlade da će se u raspravu o sporazumu uključiti i nevladin sektor, nije šala, budući Vlada još uvijek nije ni Sabor informirala o "specifičnim stavovima RH koje je iznosila na Vijeću Europske unije".

- Tekst do sada ispregovaranih poglavlja TTIP-a još uvijek je pod embargom čak i za europarlamentarce. I prošlotjedna rezolucija Europskog parlamenta dokazuje kako se ne pregovara samo o trgovini, nego i o vodoopskrbi, zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju. Rezolucija dokazuje kako su pregovori išli vrlo široko te kako nije riječ o klasičnom trgovinskom sporazumu – rekao je Lesar.

Natalija Martinčević (Reformisti) smatra da će Ministarstvo vanjskih poslova teško kvalitetno pregovarati u ime hrvatskih građana, jer se radi o ljudima koji su cijeli mandat potrošili kako bi sebi osigurali posao u tim institucijama. Mirela Holy (ORaH) podsjetila je da je Vlada u pregovore o TTIP-u ušla bez analize koja bi dala odgovore o učincima sporazuma na hrvatsko gospodarstvo.

- Lažu svi koji kažu da je riječ o trgovinskom sporazumu, on govori i o socijali, zdravstvu i zaštiti okoliša i predstavlja opasnost za male i slabe ekonomije poput Hrvatske – upozorila je. 

Nezavisna Jadranka Kosor nije protiv jače suradnje s SAD-om, ali vjeruje da ključnu ulogu u pregovorima mora imati Sabor. Nezavisni ljevičar Nikola Vuljanić uvjeren je da ovo pokušaj amerikanizacije Europe, koji bi mogao rezultirati nestankom europskih vrijednosti. 

Josip Salapić (HDSSB) i Branko Hrg (HSS) zabrinuti su za budućnosti poljoprivrede zabrinuti i oštro se protive zabrani označavanja zemljopisnog porijekla na prehrambenim proizvodima.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • dahhmal 18.06.2015.

    Jos jedan dokaz da ovu vladu Hrvatska i Hrvati ne zanimaju oni jednostavno gledaju kak da se uguze onima vani boli njih racku sto nam zele uvaliti sad jos i americko smece kao da smo retardirani jer europa nam non stop salje drugorazrednu ili cak trecerazrednu robu na kojoj lijepo pise za nas naivce i jos ju skuplje placamo nego oni i umjesto da nas Milanovic i njegovi informiraju i zastite od toga smeca oni sute ko picc... i zele nam uvaliti na mala vrata

  • marci2812 17.06.2015.

    Zna skladistar,

  • kokaza5 17.06.2015.

    Uvoz pod strogu kontrolu, naročito hrane, lijekova i cjepiva!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare