To je to što me zanima!

Liječnici 82 sata spašavali živote talijanskih ronioca

Bez sna: Dr. Mario Franolić i njegov tim iz pulske barokomore Oxy spasio dvojicu ronioca u dobi od 53 i 38 godina. Dežurali su kraj njih čak 82 sata
Vidi originalni članak

Morali smo ostati budni. Druge nije bilo. Na ‘životu’ su nas držali kava i adrenalin. Nasreću, nije bilo uzaludno, rekao nam je dr. Mario Franolić, koji je zajedno sa svojim timom iz pulske barokomore Oxy spasio dvojicu talijanskih ronioca u dobi od 53 i 38 godina. Liječnici su čak 82 sata dežurali kraj barokomore i pratili njihovo stanje.
- Došli su u razmaku od dva dana, ali imali su identičnu dijagnozu, paralizu tijela od grudi na dolje te oštećenje leđne moždine i mozga zbog dekompresijske bolesti - objašnjava dr. Mario Franolić. U barokomoru je prvi stigao stariji muškarac. On nije ni smio roniti jer ima visoki tlak, a prije urona nije popio tablete za tlak. Zaronio je na 50 metara. Odjedanput mu je pozlilo pa je počeo izranjati. Na 25 metara osjećao se bolje pa je, umjesto da izroni, opet zaronio još 10 metara.
- Nakon što ga je Hitna pomoć dovezla u barokomoru, dobio je paralizu tijela i nije mogao mokriti, a ni nakon tri tretmana stanje mu nije bilo bolje. U komori je bio 28 sati. Nije imao zdravstveno osiguranje, ali ne mogu psa ostaviti na cesti bez pomoći, a kamoli čovjeka kojemu život visi o niti - rekao je mirno dr. Mario Franolić.
Drugi Talijan (38) iz Udina instruktor je ronjenja. Bio je na 42 metra s puno težom opremom nego što bi smio imati.
- To je bilo kobno jer je iznajmio 50 posto težu opremu za ronjenje nego što je trebao pa je duplo više morao ‘manevrirati’ u moru. Obojica Talijana nastradala su zbog gluposti, ali je, nasreću, ostalo dovoljno vremena da ih obojicu spasimo - rekao je. Nije dopustio transport muškaraca u Italiju dok im se stanje ne stabilizira. Kad su obitelji došle po ronioce da ih odvedu kući, svi su plakali od sreće. Stariji Talijan otišao je na daljnje liječenje, ali je već u Puli počeo osjećati noge što je dobar pokazatelj da se oporavlja. Drugi Talijan je, pak, nakon tretmana u barkomori mogao napraviti nekoliko samostalnih koraka.

BAROKOMORA - SIMULATOR RONJENJA, ALI BEZ VODE
Barokomora omogućava ljudima boravak na povećanom tlaku te je stimulator ronjenja. Njome se velikom brzinom može nadomjestiti nedostatak kisika, a pritom je smanjen rizik oštećenja pluća.

DUŠIK NA VELIKO DUBINI PRELAZI U TEKUĆE STANJE
Ronioci ne bi smjeli roniti dublje od 40 metara zbog velike količina dušika. Čovjek je na toj dubini omamljen kao da je popio tri martinija. Nije svjestan situacije. Dušik pri velikom tlaku u ljudskom organizmu prelazi u tekuće stanje. Treba izranjati polako. Dekompresijska bolest je kao da imate bocu mineralne, protresete je i naglo otvorite, objasnio je Ivica Ćukušić, instruktor ronjenja iz Ronilačkog kluba Geronimo.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • rođin rođo1 18.08.2010.

    pokušaću po 101x napisat,jer želim biti samo malo ciničan.u nedelju je 70%komentara graknulo na članak o jozi iz širokog i poželjelo mladiću smrt samo zato što je iz širokog.sada niko nepita ko će platit barokomoru što su se liječili talijani bez zdravstvenog,pa eto ja se pitam ko će to platit.

  • Gatsby 18.08.2010.

    Pa sigurno su ronili u organizaciji nekog HR kluba, u protivnom bi kršili pravilnik o ronjenju. Obzirom na to da svi klubovi moraju biti članice DAN-a i uredno izmiruju svoje obaveze prema DAN-u, u ovom slučaju troškove liječenja bi trebao platiti DAN, bez obzira dali su ronioci individualno osigurani kod DAN-a.

  • 18.08.2010.

    Bravo hrvatski doktori,to se zove profesionalizam!

Komentiraj...
Vidi sve komentare