To je to što me zanima!

Lika pred evakuacijom, na Neretvi izvanredno stanje

Ličko-senjski župan proglasio je elementarnu nepogodu. Sela u Lici od subote su spremna za evakuaciju oko 1300 ljudi. Oči su uprte u nebo
Vidi originalni članak

Metković dijeli jedan centimetar veći vodostaj Neretve do proglašenja izvanrednog stanja. Centar grada je pod vodom. Gradska tržnica, glavna cesta u središtu Metkovića kao i poslovni prostori u ulici Ivana Gundulića su poplavljeni. Komunalci pune vreće sa pijeskom i dijele ih stanovništvu kako bi spriječili ulazak vode u kuće. U mjestima Krvavec i Komin kuće su poplavljene, a u Jerkovicima i Glibuši stanovnici do kuća dolaze čamcima. U Opuzenu je već proglašeno izvanredno stanje.
- Katastrofa, katastrofa i katastrofa. Ne znam što bi još rekao. Vodostaj je  porastao na gotovo 400 centimetara. Desna neobranjena strana je u gorem stanju nego u subotu. Na lijevoj strani voda prodire kroz šahtove i plavi ulice. Neke su kuće poplavljene. Borimo se i sve činimo da spasimo što se spasiti može - kazao je Stipe Gabrić Jambo gradonačelnik Metkovića koji se nalazi na terenu i sudjeluje u obrani od poplave. Metkovski i opuzenski vatrogasci su dobili pomoć kolega iz Dubrovnika i Dubrovačkog primorja. Osnovne i srednje škole te vrtići ne rade do daljnjega. Poplava je otežala i izlazak birača na drugi krug glasovanja za predsjednika Hrvatske. Na birališta je izašlo oko 10 posto od 14.468 birača.  Mali broj je izašao na birališta na desnoj strani Neretve unatoč osiguranom  pristupu. Prema informaciji Stožera za zaštitu i spašavanje metkovsko naselje Jerkovac na desnoj obali je  sedamdeset posto poplavljeno, u Kominu je ugroženo 100 kuća, a 40 ih je pod vodom. U mjestima Šarić Sruga i Rogotin deset objekata je poplavljeno, a u općini Kuli Norinskoj 40 kuća. Zasad u gradu Opuzenu nema izljevanja Neretve, ali voda probija kroz šahtove. Zatvorene su prometnice Metković-Vid-Ljubuški te Kula Norinska-Komin-Rogotin. Stanovnici doline Neretve se nadaju da neće biti više kiše. Hrvatske vode dogovaraju s uzvodnim hidrocentralama  da se smanji ispušanje vode iz akumulacija u Hercegovini kako bi se izbjegla potpuna katastrofa od Metkovića do ušća Neretve, koja se neće 'smiriti' sve dok puše bura i ne prestanu oborine. Dobra je vijest što su sa radom prestale hercegovačke hidroelektrane Čapljina, Peć Mlini i Rama.

U LICI PLANIRAJU EVAKUACIJU STANOVNIŠTVA
Sve rijeke u Lici rastu. Ličko-senjski župan Milan Jurković proglasio je elementarnu nepogodu, a 1300 ljudi iz spremno je za evakuaciju iz sela u Kosinjskoj dolini. Istočni dio Like od subote nema električne energije koji je HEP preventivno isključio. Ledan kiša je oštetila preko 800 kilometara vodova. U općini Preušić ne pamte da je poplava spriječila svećenika da blagoslovi domove što se dogodilo u Kosinjskoj dolini gdje je evakuirano oko 250 ljudi. Kosinjci su na birališta krenuli čamcima. U Kninu su na snazi redovite mjere obrane od poplave zbog visokog vodostaja Krke. U Imotskom polju je potopljeno 500 hektara zemljišta.

NABUJALE RIJEKE POPLAVILE GRADOVE

Idi na 24sata

Komentari 11

  • bojan430 10.01.2010.

    2012 se bliži!!!

  • tombba 10.01.2010.

    nemam kom...sve je rekao DENTEX......pa vi svađajte oko glasovanja di su sad svjetlo i mrak i konj radni ...boli ih kur.....c za sirotinju

  • torcida-1950- 10.01.2010.

    najjači je oni pas popea se na kuću hahah

Komentiraj...
Vidi sve komentare