To je to što me zanima!

Linić nas spašava? Vlada se prije izbora okreće građanima

Suočeni s velikim padom popularnosti, Vlada i ministar financija pokušavaju prije lokalnih izbora postići da se nezadovoljstvo što manje prelije na lokalne izbore
Vidi originalni članak

Suočena s velikim padom popularnosti, Vlada i ministar financija Slavko Linić pokušavaju prije lokalnih izbora postići da se nezadovoljstvo što manje prelije na lokalne izbore u svibnju.

Mjere koje bi zaduženim građanima olakšale život nosi SDP-ov ministar financija Slavko Linić. On je prvi i priznao da su u prvih godinu i pol vladavine kukurikavci svalili sav teret reformi na građane. Sada se Linić, koji je došao na drugo mjesto najnegativnijih političara, ipak okreće građanima, a napada poslodavce i banke. Do izbora bi trebao biti usvojen paket zakona koji pomažu zaduženima, a ministar polako ublažava i neke nepopularne mjere poput plaćanja PDV-a po izdanim fakturama ili jače oporezivanje druge nekretnine.

U tom svjetlu treba gledati i najnoviji prijedlog da kamate na nove i stare stambene kredite budu fiksne. “Bit će nešto iznad pet posto”, rekao je Linić iako se još pregovara s bankama. Fiksiranje tih kredita dio je mjera jer je Linić nezadovoljan što banke samostalno i bez jasnih parametara mijenjaju kamate. Najviše su to osjetili oni koji imaju kredite u švicarskim francima, ali i svi oni kojima su već od 2008. godine konstantno dolazile obavijesti da im kamate rastu “zbog uvjeta na tržištu”. Kad su banke početkom godine uvele transparentniji obračun kamata, Linić je i dalje bio nezadovoljan. Na njih s HNB-om udara i kroz ograničenje bonusa i jačom kontrolom. Računajući s ogorčenjem prema bankama. 

Politički analitičar Davor Gjenero ipak upozorava da Linićeve najnovije mjere nisu toliko usmjerene prema svim građanima nego prema biračkom tijelu SDP-a: mlađima s višim prihodima. Oni su u biti dobrostojeći po prihodima, ali su opterećeni kreditima i minusima.

- Vlada je odlučila reagirati prije izbora. S druge strane, stariju populaciju koja je siromašna, ali ima nekretnine iz nekih drugih vremena ipak planiraju opteretiti - kaže Gjenero. Iako bi se na prvi pogled smatralo da na istu populaciju puca i HNS, Gjenero upozorava da oni kao liberalni partner opravdano ustaju protiv poreza na nekretnine i ograničenje minusa jer ne smatraju da se država treba miješati u privatno vlasništvo.

Udruga banaka zasad nije htjela komentirati nove mjere jer još nemaju konačne prijedloge. U vezi ograničenja minusa drže svoj stav da su oni skupi, ali da to treba rješavati financijskom edukacijom građana, a ne zakonskim ograničenjima.


Idi na 24sata

Komentari 206

  • goran23 08.04.2013.

    samo se vi nemojte okretati prema narodu jer prema do sada stećenim iskustvima svaki vaš okret prema narodu, narod košta skupo da su sa tim vašim dosadašnjim okretima većina građana na rubu egzistencije !!! OKANITE SE NARODA MOLIM VAS!!!!

  • naya1000 08.04.2013.

    Gospodin Linic nas vec duže vrijem spašava i stvarno sam mu na tome zahvalan, molim ga ujedno da me više prestane spašavati jer sam propao kao Grcka, osiromašen i ponižen kao covjek....................

  • ludom 08.04.2013.

    Apeliram na ministra Linića da me već jednom prestane spašavati. Bolje mi ide kada se spašavam sam u krugu svoje obitelji. Kada me spašavaju vladari, redovno naje... pa mi treba dupla energija da ispravim stanje u koje su me svojim spašavanjem doveli.

Komentiraj...
Vidi sve komentare